Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, Adrian Pintea ar fi împlinit 60 de ani (video)

ro

09 Oct, 2014 00:00 2418 Marime text
Talent, magnetism, mister, gesturi elegante, sensibilitate, ambiţie - sunt cuvintele ce îl definesc pe marele actor Adrian Pintea, care, astăzi, ar fi împlinit 60 de ani.

Născut la Beiuş, în judeţul Bihor, pe 9 octombrie 1954, Adrian Pintea a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, secţia Actorie, la clasa profesorului Petre Vasilescu. În anul 1990, a început să predea Actoria, iar în 2002, a obţinut titlul de doctor în domeniul Teatru, cu lucrarea „Hamlet sau actorul lucid“.

Adrian Pintea a adus o contribuţie importantă scenei şi cinematografiei româneşti. Datorită sensibilităţii şi realismului interpretărilor sale, a cucerit publicul în scurt timp. Evoluția sa în roluri precum Eumet, Romeo sau Hamlet a stârnit mereu ropote de aplauze. Actorul i-a avut colegi de generaţie pe Marcel Iureş, Şerban Ionescu şi Mariana Buruiană.

În decursul carierei, a jucat în numeroase filme de televiziune, dintre care amintim seria „Iancu Jianu“, „Marchizul de Mosa“, „Don Juan“. Pe 1 martie 2004, a fost distins cu Meritul cultural de Grand Comandor al României, iar în 2006, cu premiul Arte VIP pentru regia spectacolului „Jesus Christ Superstar“ de Andrew Lloyd Webber.

În ceea ce priveşte viaţa personală, actorul a fost căsătorit cu Lavinia Tatomir, pe care a cunoscut-o la Craiova, oraşul natal al acesteia. Nu au avut copii. În 2007, Adrian Pintea s-a stins din viaţă la Spitalul Clinic Fundeni, din cauza unei ciroze hepatice avansate. Actorul a lăsat un mare gol în inima celor care l-au admirat.

În 2002, Adrian Pintea mărturisea, pentru Formula As: „E important să nu mai lăsăm să treacă timpul pe lângă noi. Ideal ar fi să ne facem urgent rost de teme ale existenţei, în care să credem cu adevărat. (...) Şi, din nou, zic: trebuie să crezi în ceva. În iubire, în Dumnezeu, în dreptate, în armonie.“
 
Sursa foto: www.cinemagia.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii