Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:52 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Actorul român Mircea Albulescu...

ro

04 Oct, 2014 11:12 2692 Marime text
Astăzi, actorul român Mircea Albulescu împlineşte venerabila vârstă de 80 de ani. Iorgu Constantin V. Albulescu s-a născut pe 4 octombrie 1934, la Bucureşti.
Deşi era student la Şcoala Medie de Arhitectură, s-a simţit legat de teatru şi a început să facă figuraţie la Teatrul Naţional. În anul 1956, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. În decursul carierei, Mircea Albulescu a interpretat peste 80 de roluri, conferind personajelor sale o amprentă personală. Dintre piesele în care a interpretat roluri de excepţie, amintim „Pasărea furtunii”, „Dacii”, „Printre colinele verzi”, „Mihai Viteazul”, „Capcana mercenarilor”, „Lupul Mărilor”, „Înghiţitorul de săbii”, „Cel mai iubit dintre pământeni”.
Actorul este membru al Uniunii Ziariştilor şi a colaborat mulţi ani cu reviste dedicate teatrului şi cinematografiei. Mircea Albulescu a publicat şapte volume de versuri, dar şi proză scurtă. Printre premiile pe care le-a primit de-a lungul carierei, se numără „Premiul Naţional pentru întreaga activitate artistică", acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor în anul 2003, dar şi „Premiul pentru întreaga activitate", primit la Gala Premiilor UNITER 2005. În perioada 1985-2005, a fost profesor la Universitatea de Teatru şi Film din Bucureşti.
 
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii