Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Actorul român Ernest Maftei...

ro

19 Oct, 2014 09:48 3440 Marime text
În urmă cu opt ani, pe 19 octombrie, în capitală, s-a stins din viaţă actorul român Ernest Maftei, după o luptă cu cancerul pulmonar.
Epigramist şi adept al Mişcării Legionare, Ernest Maftei s-a născut în comuna Prăjeşti, lângă Bacău. A urmat cursurile şcolii din Bacău şi a studiat vioara la Academia de Artă Dramatică din Iaşi. Ca poet, a debutat în paginile revistei „Liliacul”, iar ca actor, în perioada studenţiei, când a interpretat rolul unui bancher în piesa „Zece milionari” la Teatrul „Muncă şi lumină”.
Cariera sa artistică include peste 70 de pelicule, printre acestea numărându-se „Iarba verde de acasă” (1977), „Vlad Ţepeş” (1979), „Dumbrava minunată” (1980), „Tusea şi junghiul” (1991), „Păcală se întoarce” (2006). Alături de Colea Răutu şi alţi actori, Ernest Maftei a înfiinţat Uniunea Cineaştilor din România.
Deţinut politic în închisorile Galaţi, Jilava şi Văcăreşti, Ernest Maftei a fost judecat de patru ori pentru apartenenţa la Mişcarea Legionară, însă a fost achitat de fiecare dată.
În ceea ce priveşte viaţa personală, potrivit Wikipedia, a fost căsătorit o singură dată şi a avut un fiu, Gheorghe Maftei.
 
Sursa foto: www.cinemagia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii