Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Horia Hulubei, distins în țară și străinătate, a murit într-o zi de 22 noiembrie

ro

22 Nov, 2016 00:00 1847 Marime text
Horia Hulubei, fizician, membru titular al Academiei Române, a încetat din viaţă la data de 22 noiembrie 1972. A lăsat în urma sa o întreagă şcoală de atomişti, savanţi de mare anvergură care s-au remarcat în anii care au trecut de la dispariţia sa.
 
Născut în Iaşi, Horia Hulubei a urmat studiile primare şi liceale în oraşul natal. După examenul Bacalaureat pe care l-a luat „Magna cum laude”, s-a înscris la cursurile Facultăţii din Ştiinţe, unde urma să studieze fizica şi chimia, însă după intrarea României în primul război mondial, a fost trimis pe front. Ulterior, a plecat în Franţa, unde s-a instruit ca pilot de vânătoare. După ce a obţinut licenţa în ştiinţe fizico-chimice, a obţinut o bursă de stat, pe baza căreia a plecat la studii la Paris. În 1933, şi-a luat doctoratul.
 
Horia Hulubei are contribuții importante în fizica neutronilor, în studiul elementelor transuraniene, în studiul reacțiilor nucleare. Pentru meritele sale, a fost distins în țară și străinătate, devenind şi membru în numeroase academii și societăți științifice de prestigiu. De menţionat că a fost ales membru corespondent al Academiei Române pe 26 mai 1937, iar pe 27 mai 1946 este ales membru titular.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii