Portrete
Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea
04:06 08 12 2016 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Trei minerale importante pentru sănătatea organismului

ro

26 Nov, 2016 00:00 358 Marime text
Astăzi vă prezentăm trei minerale importante pentru organism. Fierul, de exemplu, este un mineral esenţial pentru ca sângele să poată transporta oxigenul. Lipsa fierului afectează întregul organism şi poate cauza deteriorări la nivelul creierului şi al ţesuturilor. Carenţa de fier este principala cauză a anemiei şi este în special riscantă în cazul femeilor care pierd acest mineral în timpul perioadei menstruale. Anemia reprezintă o alterare a compoziţiei sângelui, respectiv sângele nu poate repartiza suficient oxigen în organe, sisteme şi ţesuturi. Alimentele bogate în fier includ în principal legumele cu frunze verzi şi cerealele integrale, orezul integral, pâinea integrală din grâu, germenii de grâu, fulgii de ovăz, seminţele de floarea soarelui, fasolea verde, mazărea, năutul, brânza tofu, fisticul, migdalele, sfecla roşie.
 
Calciul este o componentă importantă a oaselor şi a dinţilor care combate aciditatea din sânge. Deficienţa de calciu se manifestă prin dureri articulare, dinţi slabi, crampe musculare, hipertensiune, unghii fragile, piele sensibilă, rahitism, osteoporoză şi osteomalacie. Printre cele mai bune surse de calciu se numără fasolea albă, năutul, lintea, mazărea, broccoli, varza creaţă, sparanghelul, spanacul, morcovii, coriandrul, năsturelul, ţelina, prazul, varza de Bruxelles, dovleacul, ovăzul, secara, amarantul, quinoa, seminţele de susan, nucile, castanele.
 
Magneziul ajută la formarea oaselor şi este responsabil de buna funcţionare a muşchilor şi a nervilor. Acest mineral participă la mai mult de 300 funcţii ale organismului şi are un rol crucial pentru sănătatea ficatului. Lipsa lui din organism poate produce stări de slăbiciune, confuzie, schimbări bruşte ale stării sufleteşti, spasme şi crampe musculare, ameţeli, insomnii, probleme cardiace. Alimentele cele mai bogate în magneziu sunt seminţele de dovleac, nucile caju, arahidele, nucile, legumele, avocado, bananele, curmalele, caisele, smochinele şi stafidele.

Ti-a placut articolul?

Comentarii