Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Amarantul, o proteină completă

ro

16 Dec, 2015 00:00 1231 Marime text

Amarantul sau ştirul este foarte apreciat pentru valorile sale nutriţionale. Amarantul nu este o cereală, dar pentru că se prepară într-un mod similar cerealelor, este considerată a fi una. Are frunze şi seminţe comestibile, este foarte bogat în proteine, fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor, cupru şi mangan. De asemenea, amarantul este bogat în vitaminele A, B6, C, acid folic şi riboflavină.
 
Pentru ca o proteină să fie completă, trebuie să fie alcătuită din 20 de aminoacizi. Organismul uman este capabil să sintetizeze zece dintre aceşti aminoacizi, restul trebuie luat din alimentaţie. Amarantul conţine 18 aminoacizi, fără doi dintre aceştia, care pot fi produşi de către organism. Fiind o proteină completă, amarantul poate fi o sursă bună de proteine pentru vegetarieni.
 
Seminţele de amarant sunt foarte bogate în fier, mineral important pentru combaterea anemiei şi pentru creşterea armonioasă a copiilor. Pe de altă parte, amarantul conţine şi o substanţă fitochimică numită squalenă, ce contribuie la reducerea colesterolului şi ajută în lupta împotriva cancerului. În plus, amarantul este uşor de digerat şi nu conţine gluten.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii