Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Bărbații nu ar trebui sa aibă burtă

ro

12 Sep, 2015 10:03 2810 Marime text


Am participat de curând la un seminar de nutriție, și unul dintre lectori, care ne-a prezentat un expozeu foarte interesant despre grasimi – a insistat pe această frază, în tot timpul expozeului.

“Bărbații nu ar trebui să aibă burtă”

Ne-a prezentat și imagini cu copii supraponderali, băieți de 12-13 ani cu burți atârnânde și țâțe – spunându-ne cu vocea strangulată ”În copilăria mea nu am văzut așa ceva niciodată”.

Specialistul s-a referit în special la bărbați, pentru că cele mai multe cazuri de complicații și boli foarte grave s-au întregistrat la ei: infarcte și accidente vasculare premature (la 40-50 de ani), demență precoce și cancere (în special de colon).

La multe dintre femei, grăsimea are o depunere tip ”pară”, în zona șoldurilor, în timp ce la mulți bărbați, această depunere este tip ”măr”, adică în zona burții – fiind de 1000 de ori mai periculoasă decât la femeie.

De asemenea, ne-a prezentat un studiu foarte interesant, în care la unele persoane, aparent slabe, a fost măsurată cu ajutorul unor tehnici imagistice novatoare, cantitatea de grăsime exterioară și interioară. Și la multe persoane a fost descris fenomenul TOFI – ”Thin on the Outside, Fat Inside (adică slab la exterior și gras pe interior). La o persoană relativ slabă, s-au determinat circa 15 kg de grăsime interioară, depusă în pereții intestinelor și altor organe!

Toată această grăsime interioară, dar și grăsimea exterioară – mai ales grăsimea de pe burtă – acționează ca o glandă endocrină – ca o fabrică de hormoni, care afectează fundamental sănătatea persoanei.

Se eliberează zeci de substanțe, care afectează toate funcțiile corpului, de la blocarea senzației de sațietate și până la funcțiile creierului și dinamica sexuală.

Persoanele cu burtă nu mai au senzația ”normală” de ”stop” și nu mai știu când să se oprească din mâncare. Pot introduce în corpul lor cantități impresionante de mâncare și băutură – și corpul aceeptă pasiv acest abuz – pentru că deja știe ce să facă cu ele – a învățat: le depozitează.

Pânâ când?

Până când se umplu toate spațiile disponibile ale corpului.

Din acel moment, când nu mai are unde să le depoziteze, începe un proces de auto-distrucție și sacrificare ale unor părți ale corpului.

Așa apar diabetul, cancerele și bolile auto-imune.

Problemele foarte mari ale bărbaților cu burtă sunt legate de obiceiurile de viață pe care le presupune intoxicarea interioară a corpului.

Treptat, apare o lipsă de energie, o lipsă de chef, o tendință de a face din ce în ce mai puțină mișcare – de a trândăvi cât mai mult și a mânca încontinuu.

Nu se refuză nici o ocazie de îmbuibare, nici o invitație la masă.

Și stagnarea devine atât de mare – încât la un moment dat – persoana se transformă într-un ”cartof” vegetant pe canapea (studiile arată că sunt persoane care nu fac mai mult de 600 de metri pe zi – folosind doar mașina, liftul, scările rulante și orice alte ”mașinării” pentru a-și ușura deplasarea corpului supra-încărcat).

Mă uit în jurul meu, de câte ori merg pe stradă, dar mai ales când sunt la plajă și efectiv mă îngrozesc când văd burțile oamenilor.

Nu doar ale bărbaților (ale lor în special), ci în general ale oamenilor.

Nu este normală această depunere de grăsime.

Ea înseamnă o boală ascunsă – o boală care se pregătește să ne afecteze, în viitorul imediat.

Toată această greutate încarcă enorm coloana vertebrală – ca și cum aceasta duce toată ziua saci de cartofi sau sticle cu apă.

Iar faptul că în grăsime sunt depozitate toxine, substanțe chimice, medicamente și orice alte potențiale otrăvuri pentru corp, transformă burta într-un fel de ”bombă” cu explozie întârziată.

În procesul de detoxifiere, când începe ca burta să dispară, toate ”mizeriile” conținute în ea se revarsă în sistemul limfatic (o parte și în sânge, tubul digestiv și aparatul urinar / piele) producând o reală ”intoxicație” din interior a corpului – și o sperietură zdravănă pentru persoană și medicul care nu înțelege procesul.

De aceea, multe persoană ”cu burtă” sunt descurajate să slăbească datorită stărilor de rău prin care sunt nevoite să treacă – la începutul procesului.

Mâncarea modernă este una dintre cele mai toxice și mai rele cu putință din tot ce a avut omenirea la dispoziție în decursul istoriei.

Niciodata în decursul istoriei n-au existat atâtea cutii, pachete, prafuri și borcane – pline cu fel și fel de amestecuri – care nu seamănă cu absolut nimic din Natură.

Combinații fantasmagorice, născocite de minți prea creative (dar ca ucenicii vrăjitori, foarte nepricepute), precum și combinațiile incompatibile între zeci de componente epuizează sistemul nostru digestiv – care în efortul lui de supraviețuire nu face decât să depoziteze în forma știută de el tot gunoiul pe care îl primește de la noi, de trei ori pe zi.

Dacă vă uitați într-un fel de mâncare pe care îl consumați, veți descoperi că aveți peste 20-30 sau 40 de ingrediente odată.

Uitați-vă doar la etichetele de pe pâine!

Sau de pe o cutie cu tiramisu – care stă pe rafturile magazinelor luni de zile (sau chiar ani de zile).

Este uluitor de mult pentru ”computerul” fin care este corpul nostru.

Iar grăsimea de pe burtă nu reprezintă întregul pericol, așa cum am menționat deja. Cel mai rău este că prezența ei arată că există GRĂSIME PE ORGANELE INTERNE sau în interiorul acestora. Adică în ficat, pancreas, în tubul digestiv, chiar și în inimă sau pe pereții vaselor de sânge. Această grăsime este REALMENTE foarte periculoasă – și de ea ar trebui să ne fie teamă cel mai tare.

Pentru că datorită ei, vom auzi despre infarcte și accidente cerebrale la vârste din ce în ce mai tinere.

Consumul exagerat de dulciuri este un factor îngrozitor al alimentației moderne.

Majoritatea oamenilor au suprarenalele foarte slăbite, epuizate chiar – de activitatea continuă. Suntem învățați și stimulați să facem continuu ceva – faceți, faceți, faceți – este motto-ul societății artificiale în care trăim.

Relaxarea, meditația, contemplare – sunt doar cuvinte pentru omul modern.

Chiar și când se odihnește, acesta se uită la televizor, sau ascultă radio – adică tot ”face” ceva.

Omul modern nu poate sta.

Copiii noștri, cu suprarenale slăbite, sunt nervoși, agitați, iritabili, în continuă mișcare, plictisiți rapid, răutăcioși și mai ales, foarte sensibili și reactivi la orice schimbare în mediul exterior.

Știm că există multă ”substanțe” de stimulare a suprarenalelor, iar zahărul este una dintre cele mai importante (de fapt, carbohidrații concentrați – așa că poate fi și miere – care este o variantă mult mai sănătoasă).

Dulciurile au devenit sinonimul ”bucuriei copiilor” – deși ele realmente omoară încetul cu încetul copiii. Zahărul slăbește sistemul imunitar, deschide poarta microbilor, ciuperciulor și viermilor să ne colonizeze cu ușurință – și mai ales, deschide poarta apetitului și lăcomiei.

Odată ce ”ai prins gustul” – nu mai poți fără și nu te mai poți opri.

Nu-ți ajunge o bomboană de ciocolată, îți trebuie toată cutia.

O industrie mai vastă decât cea farmaceutică se ocupă cu furnizarea unor cantități impresionante de dulciuri.

Alături de alimentele bogate în ingredienți amestecați (precum pizza, shaworma, fast-food-ul sau altele) – toate acestea reprezintă instrumentele apariției ”burții” atât la copiii, cât și la adulți.

Ce putem să facem?

Avem vreo posibilitate de soluționare a acestei ”epidemii a burții” în societatea noastră?

La nivel de ”masă mare” socială nu putem face mai nimic.

Nici o educație medicală nu s-ar putea pune contra uriașei industrii alimentare – care a acaparat viețile oamenilor.

Milioanele de magazine, restaurante și afaceri cu alimente – înfloresc datorită inconștienței și delăsării oamenilor.

La nivel de fiecare individ în parte –putem doar să circulăm informația existentă. Astfel încât fiecare persoană să aibă acces la ea, atunci când are nevoie.

Toată experiența mea de până acum mi-a arătat că oricine își poate găsi calea spre vindecare, spre cunoaștere, înțelegere și integrare a legilor Universului, și spre o viață armonioasă și echiilbrată.

Căile sunt trasate, există ”ghizi” peste tot – cărți, informații pe Internet, oameni, alte surse. Este necesară doar intenția fermă a unei persoane de a face schimbarea și ”drumul” se pune în mișcare.

Întregul nostru site vă stă la dispoziție cu materiale despre alimentația sănătoasă, despre rețete de alimente sănătoase, despre modalități de a echilibra energiile în viețile dv.

Dacă există bărbați care nu mai vor să aibă burtă – nu trebuie decât să discute cu soțiile lor, să le împărtășească informația din site-ul nostru – și să le permită să devină creative în bucătărie. Problema se soluționează extrem de ușor.

INTENȚIA este esențială – și DORINȚA DE VINDECARE – motorul principal.

Vă doresc un început de toamnă frumos – și cu cât mai mult soare – printre perdelele de nori care nu vor intarsia să-și facă apariția.

http://www.centrulnatura.ro/barbatii-nu-ar-trebui-sa-aiba-burta/
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii