Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zeci de mii de oameni au cere la Chișinău demisia președintelui Nicolae Timofti

ro

06 Sep, 2015 22:24 1027 Marime text
 
În plin centrul Chișinăului zeci de mii de oameni au manifestat astăzi pentru a cere demisia președintelui Nicolae Timofti. Este este acuzat de oameni că servește interesele oligarhilor și că nu luptă eficient împotriva corupției, relatează AFP.
 
 
Manifestarea a fost organizată de platforma civică „Demnitate și Adevăr” - o mișcare de opoziție creată de jurnaliști, politologi și militanți ai societății civile din Republica Moldova care militează pentru valorile integrării europene. Potrivit organizatorilor, în piața centrală din Chișinău s-au reunit până la 100.000 de oameni.
 
De asemenea, poliția a estimat numărul manifestanților la 30.000.
 
„Suntem pentru o integrare europeană veritabilă, dar autoritățile actuale nu fac decât să vorbească despre integrare, jefuind țara”, a declarat pentru AFP Valentin Dolganiuc, unul dintre liderii acestei mișcăriî, după dispariția misterioasă a unui miliard de dolari din seifurile principalelor trei bănci ale țării.
 
La manifestare, militanți ai partidului radical de stânga Blocul roșu, care pretinde că susține Platforma civică, au încercat să pătrundă în sediul Parchetului general de la Chișinău, provocând altercații cu poliția care s-au soldat cu răniți ușor. Mai mulți militanți au fost apoi reținuți de poliție, potrivit autorităților.
 
La începutul lui aprilie, Banca centrală a Moldovei a descoperit că trei instituții reprezentând circa o treime din activele bancare ale țării au acordat credite în sumă totală de un miliard de dolari, respectiv circa 15% din PIB, unor destinatari care nu au fost niciodată identificați.
 
Anunțarea acestei „dispariții” a provocat atunci importante manifestații de protest la Chișinău, la care participanții au cerut demisia procurorului general, acuzat că nu este în măsură să-i găsească pe vinovați.
 
”Vrem ca situația din Moldova să revină la normal”, a declarat Dolganiuc.
 
De asemenea, manifestanții au mai cerut plecarea șefilor Băncii centrale și Parchetului general, într-o rezoluție făcută publică de avocatul Andrei Năstase, unul dintre organizatorii protestului.
 
Reprezentanții manifestanților urmau să-i înmâneze această rezoluție în cursul serii prim-ministrului Valeriu Streleț, numit în post la sfârșitul lui iulie, dar întrevederea nu a mai avut loc, conform aceleiași surse.
 
Opozanții l-au așteptat pe Valeriu Streleț 20 de minute în clădirea guvernului, „dar nimeni nu a vrut să se vadă cu noi”, a explicat Năstase, adăugând că mai mulți manifestanți dezamăgiți au instalat corturi în piața centrală pentru a-și petrece noaptea acolo și a relua protestele mâine, potrivit agerpres.ro.
 
Prim-ministrul Streleț a declarat că a stabilit întâlnirea cu opozanții la sediul Ministerului Agriculturii și că i-a așteptat acolo pe aceștia, însoțit de jurnaliști.


Sursa foto: opiniatimisoarei.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii