Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Băsescu Pactul de coabitare a fost încălcat de premier

ro

07 Oct, 2013 18:48 1347 Marime text
Preşedintele Traian Băsescu face declaraţii, luni, la ora 18.30, la Palatul Cotroceni. Ieşirea la rampă a preşedintelui vine în aceeaşi zi în care vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis în judecată în dosarul "Referendumul".

"Pactul de coabitare a fost încălcat de premierul Victor Ponta în trei domenii, în domeniul politicii externe, în privinţa independenţei justiţiei şi a statului de drept. Am decis sa declanşez mecanismul de consultare, prevăzut în punctul 7 al acordului. Aşa că, începând de mâine începem analiza pe cele trei puncte pe care vi le-am anunţat, care sunt încălcări grave ale Pactului de coabitare", a declarat, Traian Băsescu, în cadrul unei conferinţe de presă.


Acordul de colaborare institutionala cu premierul - personal am constatat ca a fost incalcat consistent de premier in domenii precum politica externa, independenta justitiei si stat de drept.

Din acest motiv, am decis ca inainte de orice alta masura sa declansez mecanismul de consultare prevazut la punctul 7 al acordului. Maine vom incepe discutiile la nivel tehnic pentru o analiza pe punctele enuntate ca fiind incalcari grave ale acordului de cooperare.

Dincolo de ce nu se stie public - declaratiile despre Kosovo, asta a iesit consistent din politica Romaniei, care proteja pozitia fata de Tranisnisria, sau in problema siriana, declaratiile fulminante ale premierului, iar acum Bashar sta la masa cu Rusia si SUA intr-un proces de negociere.

Acele declaratii - "guvern ilegitim si criminal" - ne-au produs prejudicii, azi am fi fost intr-o pozitie foarte solida daca se mentinea in linia mea de prudenta.

Sunt doar exemple publice, sunt multe altele nepublice.

Un alt subiect este legat de Ordonanta de urgenta 91 din 2013 privind procedurile de prevenire a insolventei.

Articolul 81 alineatul 3 e discriminatoriu categoric, vizeaza proceduri strict pentru audiovizual.

Citez din Constitutie, art 16 al 1: Cetatenii sunt egali in fata legii, fara privilegii si discriminari.

In aceste televiziuni lucreaza cetateni.

Intreruperea emisiei imediat ce se declanseaza insolventa, inainte de validarea planului de reorganizare nu face decat sa aduca structurile din audio-vizual in situatia de faliment in mod direct.

Aceste intreprinderi private traiesc din publicitate in primul rand.

Faptul ca televiziunilor si radiourilor li se aplica un regim discriminatoriu, ma indreptateste sa spun ca, spre deosebire de Nastase, care platea presa, Ponta e la fel de hotarat sa puna sub control presa, dar o face mult mai cinic si brutal.

Nu are nicio explicatie de ce aplica un regim discriminatoriu televiziunilor.

Nu vreau sa pozez intr-unul care se pupa cu televiziunile si radiourile. Am avut conflicte cate nu a avut probabil niciun politician.

E un pas urias in afara liniilor democratice. E o actiune nedemocratica ce va aduce mari deservicii Romaniei.

Va asigur ca mai devreme sau mai tarziu si structurile politice, si cele ce tin de organizatiile internationale ale presei, vor reactiona extrem de viguros.

Oricare dintre noi se poate supara pe o televiziune si sa se certe cu ea, dar las-o acolo, nu o inchide, ca isi revine ea, iti revii tu, pana la urma.

Mi-as permite o speculatie. Nu stiu daca e asa sau nu. Am primit si azi declaratia lui Ponta, sa plateasca banii inainte. Pai asta nu face nicio alta firma. Dar ma duce cu gandul la altceva: nu cumva tinta este TVR?

TVR e intr-o situatie extrem de dificila financiar, inteleg ca a anagajat programe si investitii in masini extrem de costisitoare, si ma tem ca maine poimaine e in insolventa, nu are cum plati, si o sa vina poate cineva care are lichiditati. Si cum exista ori un Voiculescu ori un Ghita care din cotnracte cu statul par a avea bani suficientei, ne trezim ca vin salvatorii. Nu spun ca asa o sa fie, dar e un scenariu pe care ni-l putem imagina.

Art. 83 al. 3 a e un articol care discrimineaza radiourile si televiziunile. Art. 348 al. 2 permite aplicarea retroactiva a noilor proceduri de insolventa. Sunt foarte multe firme in insolventa si nimeni nu stabileste cum se aplica retroactiv.

Se lasa posibilitatea ca discretionar Guvernul sa actioneze pe o firma sau alta, cum ii convine lui. Chiar daca asta au avut in cap, e profund neconstitutional. Art. 15 al. 2 din Constituie spune clar ca legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile. Orice alta lege nu poate dispune decat pentru viitor.

Art. 348 infrange aceste principii si permite retroactivarea. Daca Avocatul poporului nu ar fi atat de indatoritor fata de Guvern, cred ca ar trebui sa reactioneze. Pana acum nu am vazut nicio reactie pe ordonantele Guvernului, desi e singura institutie care le poate ataca. Sper sa atace aceasta ordonanta la CCR.

In aceste zile, tot vedem ca orice politician are o problema cu justitia, e din cauza DNA-ului basist. E o minciuna fara niciun fel de acoperire in fapte. Nu exista procuror sau judecator care sa poata spune ca in cei 9 ani de mandat a avut cu mine vreo discutie pe un dosar anume. Singurul dosar pe care l-am urmarit a fost unul de terorist, dar fara sa intervin, ma interesau termenele.

In rest, afirmatiile "procurori basisti, la comanda lui Basescu", sunt numai minciuni.

Presimt ca orice om care priveste la modul cum se deruleaza privaitzarea CFR, poate ajunge cu usurinta la concluzia ca va face obiectul unei anchete a DNA.

E o privatizare in care s-au schimbat conditiile de licitatie dupa ce a ramas o anume firma, in care termenele nu au fost respectate sau au fost profund intarziate, este un castigator de licitatie pentru care acum se fac eforturi de a se prelungi termenele.

Eu spun preventiv: nu mai continuati modificarea conditiilor in care sa se faca plata, nu exista nicio justificare in raport cu ce spune Consiliul Concurentei. Termenele au fost si asa prelungite pana acum: jocul cu CSAT, publicarea in Monitorul Oficial, alte tertipuri.

Plata avansului s-a facut conform datelor publice pe 3 octombrie, pe 3 noiembrie trebuie platita intreaga suma.

Nu as vrea sa mi se spuna peste vreo 2-3 ani ca eu am lasat de pe acum prin testament post-prezidential "luati-i pe cei care au facut privatizarea". Daca o sa va ia, o sa va ia exact pe ce ati facut pana acum in privatizarea CFR Marfa.

Ii previn si legat de terenul de 2.815 hectare transferat de la Academia Agricola la Consiliul Judetean Braila. E doar asa, in treacat, sa ne aducem aminte, sa nu dati vina pe viitorul presedinte, lucrurile pot evolua foarte neplacut cand Guvernul se aseaza intr-o masinarie pentru favorizarea coruptiei, chiar daca ia decizii colective.

Ce s-a speculat cu privire la faptul ca i-am dat procurorului general telefon, si i-am spus public, sa nu faca greseala inlocuirilor intempestive: prin ceea ce a comandat premierul Ponta, a transmis ministrul justitiei si a executat procurorul general s-a incalcat si legea, si acordul de cooperare institutional.

Acolo avea angajamentul ca nu va face asta, dar asta vom discuta maine.

As vrea pentru toti cei care eventual doresc sa comenteze sau cei ce au fost pacaliti de abordarea unor comentatori ca presedintele nu are dreptul sa dea telefon la Procurorul general, uneori il sun eu pe el, alteori ma suna el pe mine in probleme care tin de obligatiile relatiilor de serviciu.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii