Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandalul Watergate 41 de ani de la începerea audierilor televizate

ro

17 May, 2014 14:07 2950 Marime text
Astăzi se împlinesc 41 de ani de la începerea audierilor televizate cu privire la afacerea Watergate. Afacerea Watergate este denumirea generică atribuită unui uriaş scandal politic din Statele Unite, care a culminat cu demisia celui de-al 37-lea preşedinte al Statelor Unite, Richard Nixon. Scandalul a zguduit America anilor ‘70.
Totul a început cu decizia lui Nixon de a instala microfoane în clădirea Watergate pentru a-şi spiona adversarii din Partidul Democrat. Cei care aveau misiunea de a planta microfoanele au fost prinşi. După investigaţie, poliţia realizează că aceştia nu erau nişte simpli spărgători, iar ulterior a fost demonstrată legătura lor cu Casa Albă.
După un val de demisii a unor persoane din conducerea Comitetului pentru Realegerea preşedintelui Nixon, Bob Woodward şi Carl Bernstein, reporteri la „The Washington Post”, încep să investigheze spargerea de la Watergate. În scurt timp, ajung la concluzia că spargerea a fost un ordin politic. Reporterii dovedesc că spărgătorii au fost plătiţi cu bani care nu proveneau din afaceri oneste. Cu toate acestea, Nixon câştigă alegerile din noiembrie 1973.
După câteva luni începe procesul celor implicaţi în scandalul Watergate. Pe parcursul audierilor televizate apar informaţii legate de bani negri folosiţi în campanie, de ascultarea telefoanelor şi  de activităţi secrete ale Comitetului pentru Realegerea Preşedintelui.
Vice-preşedintele Statelor Unite, în contextul acestor evenimente, demisionează sub acuzaţia de luare de mită. După câteva luni, demisionează şi Nixon, deşi tot timpul şi-a susţinut nevinovăţia.
Pe 9 august 1974, Gerald Ford depune jurământul în calitate de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Nixon este graţiat o lună mai târziu.
Potrivit Wikipedia, Watergate a dus la promulgarea unor legi ce au schimbat din temelii regulile finanţării campaniilor electorale americane. Reporterii Bob Woodward şi Carl Bernstein au primit premiul Pulitzer pentru ancheta desfăşurată.
 
Sursa foto: www.newyorker.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii