Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:22 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romanialibera.ro Iată ce au căutat procurorii DNA acasă la Cătălin Harnagea!

ro

16 Oct, 2014 22:39 1922 Marime text
Procurorii DNA au descins azi în 56 de locații, pentru percheziții în megadosarul MICROSOFT-EADS, între care și la domiciliul  lui Cătălin Harnagea, fostul șef SIE între 1997-2000, ca și la sediul firmei sale ICAR Bussines Research, relatează romanialibera.ro.
 
De asemenea, procurorii au "vizitat" și domiciliul fostului său partener, Dorin Marian, ex-șef al administrației prezidențiale între 1997-2000, ca și domiciliile lui Remus Truică, fostul șef de cabinet al ex-premierului PSD Adrian Năstase, domiciliile și sediile firmelor lui Dinu Pescariu, Claudiu Florică, Sandu Georgescu, alte locații de firme care ar fi fost folosite ca vehicule ale mitei totale de circa 60 de milioane de euro.
 
De la Cătălin Harnagea anchetatorii au ridicat documente referitoare la contractul  de consultanță dintre EADS și ICAR Bussines Research,  contract derulat între 2005-2007, după cum a declarat fostul șef SIE.
 
Tot pentru contractul EADS, anchetatorii DNA au descins și la firma MIDOCAR a omului de afaceri Sandu Georgescu, ca și la domiciliul și la firma lui Claudiu Florică (reprezentantul firmei Fujitsu Siemens Computers România), la Dinu Pescariu ( domiciliu plus fundația sa), la Remus Truică, spun surse judiciare.
 
Că există o continuitate între rețeaua de sifonare a banilor de-a lungul anilor o reprezintă și faptul că tot astăzi au fost percheziționate locații precum domiciliul fiului lui Mihai Tănăsescu, fost ministrul PSD al Finanțelor, casa lui Nicolae Dumitru și sediul firmei " NIRO Group", alte locații ale unor firme care apar în păienjenișul contractelor de informatizare, mai scrie sursa citată.
 
Cel care a scăpat pentru că nu e în țară este jongleorul Alexandru Bittner, omul de casă al lui Adrian Năstase, care apare și el în toate secvențele contractelor de informatizare și securizare a României, conform romanialibera.ro.
 

Cine sunt beneficiarii șpăgilor din contractul EADS - securizarea frontierelor

 
Contractul "Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)", încheiat   între EADS Deutschland GmbH Germania si Ministerul de Interne, în valoare totala de 734 de milioane de euro, ar fi debutat cu o plată - șpagă către Midocar ( a omului de afaceri Sandu Georgescu, percheziționat azi de anchetatori), primită prin intermediul firmei Bearing Point, spun surse judiciare.
 
La contract au fost lipiți subcontractanții Fujitsu Siemes Computers (Claudiu Florică), UTI, Felix TELECOM, alte firme, rolul lor fiind de " cărăuși" ai banilor, mai spun sursele României libere.
 
Contractul cadru stabilit cu EADS era de circa 700 de milioane de euro, fără a se preciza în contract ce echipamente și servicii urmau a fi livrate, acestea urmând sa fie agreate ulterior de catre EADS, care astfel putea controla permanent, prin solutiile tehnice oferite, profitul care urma sa-l realizez in acest contract.
 
Condiția pusă de partea română ca EADS să obțină acest contract a fost subcontractarea către Fijitsu Siemens Computers- FSC (Claudiu Florică) a unor servcii cu valori cuprinse între 40 și 60 de milioane de euro .
 
 
 
Potrivit surselor României libere, EADS a plătit în anul 2004, imediat dupa semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau să fie folosiți pentru plata mitelor persoanelor, suma din care FSC a plătit, la rândul său, un avans de 2.000.000 de euro către Profinet - Dinu Pescariu și un avans de 280.000 de euro către Gessa.
 
În 2005, contractul a fost renegociat, dar sursele România liberă spun că s-ar fi păstrat subcontractanții, tot pentru circulația mitei, însă sumele erau mult mai mici.


Sursa: romanialibera.ro
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii