Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:28 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

romaniacurata.ro Legătura dintre elicopterele SMURD și șpaga de la EADS

ro

17 Dec, 2014 10:30 2213 Marime text
Al treilea din opt elicoptere EC-135 ale SMURD s-a prăbușit – scurt istoric al accidentelor de aici și din alte părți.
 
Multe dintre publicațiile românești par să evite deliberat să specifice modelul elicopterului SMURD prăbușit în Constanța, Eurocopter EC-135, și cu atât mai puțin producătorul – fostul EADS, restructurat între timp și care a transferat producția de elicoptere către Airbus Helicopters. EADS este consorțiul acela care în 2004 a câștigat un contract de un miliard de euro în România pentru securizarea frontierelor, din care 350 de milioane erau “subcontracte” pentru furnizorii locali, sau șpăgi după cum era clar încă de atunci și s-a demonstrat mai târziu, sau “șaibe și piulițe” după cum le-a denumit la vremea respectivă Adrian Năstase, care în dosarul ăsta nu e inculpat deocamdată. 
 
Am publicat atunci prima anchetă despre caz, în Cotidianul și care a supraviețuit online grație Hotnews, dar care nu i-a oprit pe politicieni să ia șpagă în continuare și nici nu i-a îmboldit pe procurori să-i întrebe de sănătate, timp de un deceniu. Azi, ancheta este pe rolul parchetului din Munchen și vrând-nevrând al DNA, iar Mihai Pâlșu a revenit cu detalii și mai spectaculoase din dosar.
 
Nu este clar dacă achiziția de elicoptere EC-135 a fost făcută în virtutea aceluiași contract cadru sau a “relațiilor speciale” stabilite atunci, pentru că MAI nu a dat vreun fel de date nici într-un sens nici în altul. Un lucru însă este clar deja – o companie care apare într-un dosar în care ar fi dat șpagă în România are în același timp un istoric catastrofal al accidentelor aviatice tot în România.
 
SMURD a operat în total 8 elicoptere EC-135, 7 cumpărate în nume propriu (prin MAI) și unul – cel căzut acum – preluat de la Consiliul Județean Consanța. Cel puțin încă un EC-135 figurează drept “comandat” și este în curs de livrare. În plus, SMURD a mai lucrat cu elicoptere închiriate sau puse la dispoziție de Forțele Aeriene. Dintre acestea, s-a prăbușit un Alouette 316 închiriat de la Transgaz, în 2003 lângă Cluj, care a omorât patru oameni.  

Sursa:romaniacurata.ro
http://www.romaniacurata.ro/legatura-dintre-elicopterele-smurd-si-spaga-de-la-eads/?utm_source=newsletter&utm_content=Newsletter-161417-20141217&utm_campaign=Demisia+lui+Arafat%3F 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii