Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Proiectul Sauron”, virusul care umblă pe Internet nedetectat de cinci ani

ro

15 Aug, 2016 17:52 1678 Marime text
Experţii în securitate informatică au descoperit o platformă de malware care a funcţionat nedetectată timp de cel puţin cinci ani, informează yoda.ro.
 
Specialiştii declara că această platforma, numită „Proiectul Sauron”, este probabil finanţată de o instituţie de stat, având în vedere design-ul şi organizarea aproape impecabilă, scrie publicaţia Science Alert, citată de sursa menționată.
 
Virusul fură date personale, inclusiv parole şi date ale utilizatorilor. Plaforma a fost creată de o grupare de hackeri numită Strider, iar numele proiectului este inspirat probabil de seria de filme „Stăpânul Inelelor". De altfel, numele Sauron se regăseşte şi în codul acestui virus.
 
Proiectul este atât de bine realizat încât este aproape imposibil de detectat de un antivirus obişnuit. Rulează un cod diferit pentru fiecare ţină care este atacată, de aceea a fost şi aşa de greu de descoperit.
 
Specialiştii de la Kasperky sunt convinşi că în spatele hackerilor de la Strider se află guvernul unei ţări, care i-a finanţat. A fost probabil nevoie de o investiţie de milioane de dolari şi de mai multe echipe de profesionişti pentru a se ajunge la un asemenea rezultat, mai precizează yoda.ro.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii