Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii nu au cerut arestarea mamei acuzate că și-a răpit copilul din Canada!?

ro

13 Apr, 2016 23:18 1654 Marime text
 
Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București (PCAB) susțin că nu au cerut judecătorilor arestarea mamei acuzate că și-a răpit copilul născut în Canada și au anunțat că vor face contestație la decizia instanței în acest caz.
 
Ieri, PCAB emitea un comunicat de presă în care arăta că a sesizat Curtea de Apel București, în conformitate cu dispozițiile Legii nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, "în vederea aprecierii asupra luării măsurii arestării provizorii față de persoana extrădabilă Ana Maria Nedelcu" și continuarea procedurii de soluționare a cererii de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Canada.
 
Dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, instanță care a decis astăzi arestarea provizorie pe 30 de zile în vederea extrădării femeii, fiind admisă cererea făcută în acest sens de PCAB.
 
"Admite cererea de arestare provizorie formulată de Parchetul de pe lângă CAB. În baza art. 43 alin. 3 din Legea nr. 302/2004 republicată, dispune arestarea provizorie în vederea extrădării către autoritățile judiciare din Canada a persoanei solicitate Nedelcu Ana Maria, pe o perioadă de 30 de zile, de la data efectivei arestări. Cu drept de contestație", se arată în decizia instanței.
 
Tot astăzi, procurorii de la PCAB au revenit cu un al doilea comunicat de presă în care spun că nu au cerut arestarea femeii și că au făcut contestație, deoarece nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca Ana Maria Nedelcu să fie extrădată în Canada.
 
”Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au sesizat, la data de 12 aprilie 2016, Curtea de Apel Bucureşti, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 302/2004 republicată privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, în vederea aprecierii asupra luării măsurii arestării provizorii faţă de persoana extrădabilă NEDELCU ANA MARIA, cetăţean român, şi continuarea procedurii de soluţionare a cererii de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Canada.
Fapta reţinută în sarcina persoanei extrădabile - constând în aceea că în anul 2014 a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de către o instanţă canadiană, ordin prin care drepturile părinteşti privind pe minor erau exercitate de către ambii părinţi - are corespondent în legislaţia penală română în infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorilor, prev. de art. 379 alin. 1 C.p., pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de la o lună la 3 luni sau amendă.
Prin încheierea din data de 13 aprilie 2016, Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I-a Penală, instanţa investită cu soluţionarea cererii de extrădare formulată de autorităţile canadiene pe numele persoanei extrădabile NEDELCU ANA MARIA, a dispus arestarea provizorie a acesteia, pe o perioadă de 30 de zile, de la data efectivei arestări, în vederea extrădării către autorităţile judiciare din Canada.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti nu a solicitat arestarea provizorie a persoanei extrădabile în cauză, apreciindu-se că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege nici pentru luarea măsurii arestării provizorii şi nici pentru admiterea cererii de extrădare, raportat la infracţiunea corespondentă din legislaţia penală română.
În aceste condiţii,  împotriva încheierii pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a formulat contestaţie, în conformitate cu dispoziţiile art. 43 alin.(9) din Legea nr. 302/2004 republicată, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.”


Cazul femeii a fost larg dezbătut în presa din România, relatează agerpres.ro. Ana Maria Nedelcu susține că în anul 2001 a emigrat în Canada și s-a stabilit în Montreal, iar în 2009 l-a cunoscut pe Maximo Sierra Munoz, de origine dominicană, cu care a avut un băiețel pe nume Anthony. Ea mai spune că s-a despărțit de bărbat înainte de a naște, deoarece acesta nu avea un loc de muncă, era violent și o bătea.
 
Ana Maria Nedelcu mai susține că în 2013 a primit o ofertă de muncă în Toronto, astfel încât a decis să se mute din Montreal. Maximo Sierra Munoz a obținut în instanță tutela comună, iar peste un an femeia a decis să plece în România, după ce copilul i-a relatat că a fost lovit în mai multe rânduri de tatăl lui.
 
La Ministerul Justiției a fost înregistrată o cerere de extrădare formulată de autoritățile judiciare din Canada privind-o pe Ana Maria Nedelcu, cetățean român, urmărită penal pentru săvârșirea infracțiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă prevăzută de art. 281 alin. 1 din Codul penal canadian, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.
 
În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârșită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de către o instanță canadiană, ordin prin care drepturile părintești privind pe minor erau exercitate de către ambii părinți. Fapta reținută are corespondent în legislația penală română în infracțiunea de nerespectare a măsurilor privind încredințarea minorilor, pentru care se prevede pedeapsa închisorii de la o lună la 3 luni sau amendă, relatează agerpres.ro.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii