Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Referat DNA Plăți supraevaluate de 100 de ori la Miercurea Ciuc pentru o lucrare care nu era necesară

ro

30 Apr, 2015 22:08 1161 Marime text
 
Domokos Szoke, viceprimar al municipiului Miercurea Ciuc, a aprobat plata unei sume supraevaluate de 100 de ori pentru îndepărtarea gunoaielor de pe un teren pe care nu se aflau deșeuri, potrivit referatului prin care procurorii DNA au solicitat arestarea preventivă a viceprimarului și a primarului Robert-Kalman Raduly.

Situație reiese dintr-un dialog pe care viceprimarul l-a purtat pe 16 iunie 2014, după ce inspectorii Camerei de Conturi Harghita au depistat neregulile, cu Laszlo Szakacs, dirigintele de șantier pentru lucrările de amenajare a parcului unde s-a plătit și igienizarea terenului.

„Mai reiese din acest dialog nu doar că s-au solicitat și plătit bani pentru o suprafață de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală, ci și faptul că anterior lucrării pe acel teren se afla iarbă, iar firma nu avea ce deșeuri să degajeze, astfel că banii s-au plătit practic fără rost pentru aceste servicii. Szoke Domokos a precizat că trebuie demarat procesul de recuperare a banilor", se arată în referat.

Procurorii menționează că procedurile de recuperare a banilor fuseseră solicitate anterior de Curtea de Conturi, însă nici viceprimarul și nici alt angajat al primăriei nu au avut vreo inițiativă în privința constatării ilegalităților ori pentru recuperarea banilor plătiți nejustificat.

Din același dialog din 16 iunie 2014, interceptat ambiental de anchetatori, reiese și faptul că viceprimarul Szoke se temea să nu stârnească suspiciuni dacă ar lua apărarea firmei Garden Center Group, beneficiara plăților:

„Szoke Domokos: Și problemele acolo ar putea să înceapă când ei ar crede, eventual, că noi ne-am înțeles cu o firmă.

Szakacs Laszlo: Aaaa...

Szoke Domokos: Și de aceea am dat drumul la asta ca să primim și noi de aici 30 de mii lei, nu? Sau ce știu eu, cât la sută obișnuiesc să se dea, 10% sau 20% sau 30, înțelegi, și dacă noi îi apărăm mult pe ei putem chiar deveni suspecți.

Szakacs Laszlo: Aaaa...

Szoke Domokos: Că noi de aceea îi apărăm, ca ei să nu divulge după aceea că ce știu eu, și noi am primit atât. Deci asta...

Szakacs Laszlo: Îhî...

Szoke Domokos: Ăă, nu vreau să-i apăr prea tare, pentru că pe de o parte nici nu am ce, iar pe de altă parte voi deveni prea dubios dacă încep să-i apăr, așa că și eu spun că suntem oameni, că s-a făcut o greșeală".

Potrivit procurorilor DNA, viceprimarul Szoke a aprobat plata către firma Garden Center Group pentru lucrări pe o suprafață de 100 de ori mai mare decât cea reală.

„După executarea lucrărilor, Szoke Domokos a semnat și avizat documentații justificative prin care au fost acceptate plățile pentru lucrări aferente unei suprafețe de teren de 100 de ori mai mare decât cea reală. Respectivele centralizatoare conțineau și articolul de deviz (...) pentru o suprafață de 184.500 metri pătrați, în loc de 1.845 metri pătrați, rezultând plăți nejustificate de minim 188.011 lei, pentru terenul lipsă de 182.655 metri pătrați", se precizează în referat.

Neregulile în acest caz au început, susțin anchetatorii, încă de la momentul licitației pentru proiectul de amenajare a parcului Ret, când câștigătoare a fost desemnată, în baza unei oferte neconforme, societatea bucureșteană Garden Center Group, deținută de omul de afaceri Ion Olteanu.

„Szoke Domokos, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse pentru procedura de achiziție publică aferentă anunțului de participare publicat în SEAP (...) din 26.08.2011, inițiată de autoritatea contractantă municipiul Miercurea Ciuc, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către SC Garden Center Group SRL din București, avându-l ca asociat și administrator unic pe Olteanu Ion, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren mai mare decât cea reală", se menționează în referatul DNA.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii