Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:03 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu lăsa violenţa să te transforme în infractor!

ro

25 Feb, 2013 21:48 1195 Marime text
Din analiza realizată la nivel naţional, în baza unui chestionar aplicat în rândul elevilor de liceu a reieşit faptul că, mediul în care îşi petrec o parte importantă din timp – este apreciat a fi unul caracterizat de siguranţă, totuşi mulţi dintre adolescenţi menţionează a fi prezente, în liceele lor, o serie de fenomene care ar diminua acest sentiment de siguranţă (hărţuiri, jigniri, umiliri între elevi, distrugerea unor bunuri în interiorul unităţilor de învăţământ, o serie de conflicte verbale, bătăi, utilizarea unui limbaj neadecvat etc).
 Astfel, la nivel naţional a fost demarată campania de prevenire a violenţei în rândul tinerilor intitulată “nu lăsa violenţa să te transforme în infractor!”,  care a fost pusă în practică la nivelul fiecărui judeţ, la Constanţa activităţile fiind derulate de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii cu sprijinul 
Inspectoratul Şcolar Judetean Constanţa, Mass-media locală şi centrală, Easy film, Penitenciarul Craiova şi Penitenciarul Târgşor.
Activităţile ce se vor derula în perioada octombrie 2012 – martie 2013, vizează tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani, scopul acestora fiind reprezentat de reducere a riscului de implicare a elevilor de liceu în acte de violenţă.
Direcţiile de acţiune au avut în vedere:
a) Informarea elevilor cu privire la consecinţele unor acte de violenţă şi la modalităţile concrete de prevenire a acestora în unităţile de învăţământ.
b) Implicarea elevilor în activităţi de prevenire a violenţei.
În cadrul acestei campanii poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au organizat întâlniri cu elevii în cadrul cărora tinerii au vizionat filmul “Cheia e la tine!”, ce prezintă cazuri concrete ale unor deţinuţi aflaţi în Penitenciarul pentru minori din Craiova şi în Penitenciarul pentru femei Târgşor. Acesta a constituit baza unor dezbateri despre consecinţele juridice şi sociale ce decurg din adoptarea unor comportamente antisociale.
După transmiterea mesajului campaniei, în intervalul ianuarie – februarie 2013 s-a derulat concursul “Eseul meu antiviolenţă!” Lucrările au fost preluate de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa de către structura de prevenire a criminalităţii din cadrul I.P.J. Constanţa. 
Cele mai bune trei lucrări pe liceu vor fi transmise către I.G.P.R. – Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii , pentru o jurizare finală. Cel mai frumos eseu va fi premiat şi multiplicat de către  Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii urmând a fi expus în incinta fiecărei şcoli implicate în campanile.

Activităţile de preventive vor continua în unităţile de învăţământ pe întreg cursul anului şcolar 2012 – 2013
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii