Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nouă suspecți ISIS, expulzați din România

ro

28 Jun, 2015 16:27 1721 Marime text
 
Mâine se împlineşte un an de când teroriştii Statului Islamic (ISIS) au proclamat Califatul în regiuni din Siria şi Irak. A fost momentul în care România a fost nominalizată de membrii grupării ca fiind un teritoriu ce trebuie cucerit. Ţara noastră a devenit o rută de tranzit pentru adepţii ISIS care pleacă din Europa, dar şi un spaţiu în care s-a încercat promovarea fundamentalismului. Nouă cetăţeni străini au fost expulzaţi pentru legături cu organizaţia teroristă, relatează Digi24.ro.

În ultmul an, organizaţia Statul Islamic a reuşit să le îngrozească chiar şi pe cele mai mari puteri ale lumii. La începutul acestui an, pe şapte ianuarie, adepţii ISIS au lovit chiar în inima Europei, la Paris. Zece jurnalişti de la săptămânalul de satiră Charile Hebdo au fost ucişi. Alţi doi poliţişti au avut aceeaşi soartă. Autorii au fost doi cetăţeni francezi care se întorsese în taberele de antrenament ale teroriştilor din Siria şi Yemen.

Serviciile de informaţii europene susţin că peste 4.000 de occidentali au ales să plece pentru a lupta alături de Statul Islamic.

La începutul lunii aprilie, Serviciul Român de Informaţii a anunţat că şapte cetăţeni străini au fost expuzaţi din România pentru că făceau propagandă pentru Statul Islamic. Unul dintre ei declara că este pregătit să se transforme într-un martir. Alţii, erau oameni de afaceri, dar care participau la întâlniri unde erau promovate ideile ISIS.

La începutul lunii aprilie, doi tunisieni au primit interdiciţia de a intra în România pentru aceleaşi acuzaţii.

Organizaţia Statul Islamic este condusă de Abu Bakr al-Bagdadi, unul dintre cei mai vânaţi oameni de pe planetă. În cele 12 luni de la înfiinţarea aşa-zisului Califat, organizaţia a tranmis mesaje clare de ameninţare la adresa puterilor occidentale. Mai mulţi jurnalişti americani, britanici şi japonezi au fost decapitaţi.

60 de ţări au format o coaliţie şi au lansat raiduri aeriene în zonele controlate de ISIS. Chiar şi aşa, organizaţia deţine şi acum controlul asupra unor zone importante din Siria, Irak, Libia, Egipt, Algeria, Afganistan, Yemen şi Tunisia.



Sursa: Digi24.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii