Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:03 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Judeţul Constanţa este o zonă unde se impun numeroase plantări” Voluntari din cadrul unor companii de renume au înfiinţat o pădure de salcâmi în Peştera (galerie foto)

ro

24 Nov, 2013 13:00 3334 Marime text
Voluntari din cadrul a patru mari companii din România au fost prezenţi sâmbătă la Peştera, pentru a sprijini proiectul de reconstrucţie a localităţii, iniţiat de autoritatea locală. Alături de voluntarii celor patru mari companii (Coca-Cola, firma de pază Alistar, Mega Image şi Eurolines), s-au aflat, de asemenea, Jandarmeria Medgidia şi Centrul pentru Resurse Civice, reprezentat de Cosmin Bârzan.
„Prezenţa a numeroşi voluntari reprezintă o dovadă de respect faţă de comunitatea Peştera. Ei au auzit din presă că, în urma inundaţiilor, am avut multe pagube, multe distrugeri şi au vrut să dea o mână de ajutor pentru reconstrucţia acestei comunităţi. Eu le mulţumesc şi sunt onorat că au venit în comuna Peştera aşa oameni importanţi şi mai ales că şi-au pierdut din timpul lor liber, astăzi (n.r. ieri) fiind sâmbătă, weekend, şi au participat la o acţiune de reconstrucţie şi de reamenajare a acestei comune în cadrul unui proiect mai îndelung pe care îl am, de a planta timp de 25 de ani câte 5 hectare de pădure”, a mărturisit şeful autorităţii locale.

Au fost aduşi 15.000 de puieţi

Voluntarii au reuşit sâmbătă înfiinţarea a peste 2 hectare de pădure în Peştera, ceea ce înseamnă că au plantat aproximativ 8.000 de puieţi. Iniţiatorii proiectului „Plantăm fapte bune în România” au precizat că au venit la Peştera înarmaţi cu 15.000 de puieţi, pentru ca în final să acopere o suprafaţă totală de 4 hectare. Voluntarii au ales salcâmul, întrucât „este o specie care se adaptează cel mai bine zonei şi care are şansele cele mai mari de reuşită”. Arborii au fost plantaţi într-o zonă, unde acum 26 de ani, şeful autorităţii locale a ajutat la înfiinţarea primei păduri din localitatea Peştera.
Munca voluntarilor nu se opreşte aici. Timp de 5 ani, ei s-au angajat să revină pentru îngrijirea pădurii, înfiinţată, sâmbătă, în Peştera.
Şeful autorităţii locale, Valentin Vrabie, a fost alături de voluntari, şi-n calitate de gazdă, dar şi de pădurar. De altfel, în cei 11 ani, în care a fost pădurar, şeful autorităţii locale mărturiseşte că a plantat aproape o mie de hectare de pădure. Sâmbătă nu a putut sta deoparte de activitatea de plantare, aşa că a trecut şi el la fapte şi a dat şi el o mână de ajutor voluntarilor. „Este o activitate care îmi place foarte mult. Este prima mea dragoste, pentru că am fost pădurar acum 26 de ani. Există în urma mea o pădure, care este destul de stufoasă şi utilă pentru comunitate. Astăzi (n.r. sâmbătă) am participat şi fizic, foarte puţin, dar vă mărturisesc că am o mare satisfacţie sufletească să văd cum acest proiect prinde, pe zi ce trece, viaţă”, a mai spus şeful autorităţii locale.

Lasă în urmă o moştenire importantă

Primarul comunei Peştera a precizat, la momentul evenimentului, că „peste 30 de ani, cei care vor veni în urma noastră vor avea cele patru hectare de pădure la dispoziţie pentru a le tăia şi a avea material lemnos pentru încălzirea locuinţelor”. „Sper să-şi aducă aminte copiii noştri că am început un lucru, şi cu ajutorul lui Dumnezeu să-l continue”, şi-a exprimat speranţa şeful autorităţii locale. Cât priveşte vremea, aceasta a ţinut cu voluntarii, fiind excelentă pentru plantat.
Întrebat dacă există o tehnică anume de plantare, primarul Valentin Vrabie a răspuns: „Există doar dorinţă şi mai ales suflet să ai, pentru că sunt acţiuni care nu se văd azi, mâine, poimâine, şi se văd peste zeci de ani. Cei care aleg să planteze un pom sunt oameni buni, sunt oameni cu suflet, care vor să dăinuie în timp prin fapta pe care o fac în momentul în care plantează un pom”.

„Încercăm să prevenim eroziunea solului, să prevenim inundaţiile”

Iată cu ce gânduri au venit în Peştera voluntarii din cadrul proiectului „Plantăm fapte bune în România”:
„Am ales localitatea Peştera întrucât suntem în sudul ţării, în judeţul Constanţa. Suntem aici pentru că este o zonă unde se impun numeroase plantări, pentru că pădurile sunt undeva în jur de 5% din suprafaţa judeţului, iar deşertificarea tot se apropie dinspre sudul ţării spre centrul ţării şi atunci avem nevoie de perdele forestiere, de plantaţii”, a spus Viorel Lăcătuş, unul dintre coordonatorii proiectului Plantăm Fapte Bune în România. 
La rândul lui, Adrian Cocan, directorul de marketing de la compania Alistar a mărturisit următoarele: „Am venit cu 40 de voluntari astăzi. Plantăm 4 hectare de pădure. Până acum am reuşit să plantăm 2.000 de puieţi de salcâm. Încercăm să prevenim eroziunea solului, să prevenim inundaţiile şi, mai nou, problemele cu zăpada. O localitate neprotejată de pădure va fi acoperită de zăpadă. Avem nevoie de astfel de acţiuni şi avem nevoie de voluntari, altfel nu vom putea replanta pădurile României”.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii