Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:17 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii de la CSM cer desființarea instanțelor militare

ro

20 Sep, 2015 09:51 1089 Marime text
Un grup de lucru din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a întocmit un raport din care reiese clar că se impune desființarea instanțelor militare din cauză că judecătorii militari nu ar îndeplini garanțiile de independență și imparțialitate.

Magistraţii de la CSM spun că un alt motiv ar fi şi faptul că activitatea în aceste instanţe este foarte redusă care implică resurse bugetare inutile. Ei propun ca schemele de personal să fie transferate instanțelor civile, mult mai încărcate decât cele militare.

"Spre exemplu, în anul 2014 încărcătura cu dosare pe un judecător militar la tribunalele militare a fost de 46 de dosare (în condițiile în care 50% din aceste cauze au fost pe legea penală mai favorabilă, situație tranzitorie ce nu va mai fi întâlnită în perioada următoare), în timp ce la tribunalele civile încărcătura a fost cu mult superioară, de 918 dosare pe judecător, iar în timp ce la Curtea Militară de Apel s-a înregistrat un număr de 70 dosare pe un judecător militar (aceeași observație ca la tribunalele militare legată de legea penală mai favorabilă), la curțile de apel civile încărcătura de dosare a fost de 945 dosare pe un judecător", se precizează în raportul care analizează impactul noilor coduri - Codul civil, Codul de procedură civilă, Codul penal și Codul de procedură penală.

Existența instanțelor militare este apreciată de magistraţii de la CSM ca fiind "mai degrabă o moștenire a sistemului dictatorial comunist decât o realitate necesară actualului context social, economic și politic", în condițiile în care după 1990 au fost demilitarizate o serie de categorii profesionale, un exemplu în acest sens fiind polițiștii.

Grupul de lucru va propune CSM să sesizeze inițiatorul legislativ, respectiv Ministerul Justiției, în vederea desființării instanțelor militare și alocării posturilor de judecători și personal auxiliar instanțelor care urmează să preia activitatea actualelor instanțe militare, dar și instanțelor foarte încărcate cu activitate.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii