Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Incredibil! Pacienta căreia i s-a făcut transfuzia greșită la Spitalul CF2 i-a alertat pe medici ce grupă de sânge are, apoi a intrat în comă!

ro

30 Jul, 2016 12:01 2745 Marime text
Au fost făcute publice detalii şocante în cazul pacientei de la Spitalul Clinic CF2 căreia i s-a făcut o transfuzie greşită. O asistentă a fost cea care a etichetat greşit proba de sânge, iar cea care le-a atras atenţia medicilor a fost chiar pacienta în vârstă de 39 de ani care acum se află în comă. Culmea este că în urma controlului, Inspecţia Sanitară a aplicat doar o amendă de 30.000 de lei spitalului. Mai mult, deocamdată, personalul medical nu a fost sancţionat.
 
Potrivit raportului inspectorilor sanitari din cadrul DSP București, după controlul efectuat la Spitalul Clinic CF2, în timpul operației femeii diagnosticate cu cancer de col uterin a existat o sângerare în limitele normale ale procedurii, iar pacientei i s-a efectuat o transfuzie cu o grupă greșită de sânge. Aceasta ar fi primit o unitate de sânge AB4 pozitiv, deși grupa acesteia de sânge este O I pozitiv.
 

"Documentele puse la dispoziţia inspectorilor sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti atestă că proba de sânge pentru testul pretransfuzional a fost prelevată de o asistentă medicală de la o pacientă cu grupa AB4 pozitiv şi etichetată cu numele pacientei de 39 de ani - transferată între timp la Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti - care are grupa de sânge O I pozitiv. Astfel, pacientei i-a fost administrată o unitate de sânge (masă eritrocitară) AB4 pozitiv, deşi grupa acesteia de sânge este O I pozitiv", se arată într-un comunicat al Minsterului Sănătății.

 
Pacienta, care era conștientă la acel moment și a indicat ea însăși faptul că are grupa sanguină O I pozitiv, a intrat în șoc hemoragic și apoi în comă.
 

”Pacienta era conştientă la acel moment şi a indicat ea însăşi faptul că are grupa sanguină O I pozitiv. Atunci a fost realizată eroarea de la testul pretransfuzional, analiza repetată indicând ulterior grupa corectă. Echipa de chirurgi şi ginecologi a fost nevoită să intervină chirurgical din nou pentru a opri sângerările masive ale pacientei”, se mai arată în comunicatul Minsterului.

 În urma verificărilor, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii au dispus, de asemenea, urgentarea măsurilor de autorizare a unității de transfuzii — în termen de 15 zile — având în vedere că deficiențele de dotare sunt minore, iar restul de măsuri ce trebuie luate se referă la procedurile interne. La expirarea termenului de 15 zile, inspectorii sanitari vor efectua o nouă verificare a UTS. În ceea ce privește măsurile de sancționare a personalului, procedurile sunt în continuare în derulare., precizează MS.
 
Investigațiile vor continua în perioada următoare în acest caz care rămâne în atenția Ministerului Sănătății împreună cu Ministerul Transporturilor ca autoritate în subordinea căreia se află spitalul.

Citește și O bolnavă a intrat în comă după ce i s-ar fi făcut o transfuzie cu sânge dintr-o altă grupă
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii