Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua naţională a Armeniei Google are, astăzi, un nou Doodle. Armeni celebri din România şi din Constanţa

ro

21 Sep, 2015 06:37 2474 Marime text
Republica Armenia, cu o suprafață de 29.800 kmp și o populație de 2.966.802 locuitori (estimare iulie 2010), sărbătorește la 21 septembrie, Ziua națională. Prin referendumul din 21 septembrie 1991, Armenia a devenit un stat independent și democratic, în afara granițelor URSS, potrivit unui documentar agerpres.ro.

Stat situat în Transcaucazia, în Sud-Vestul Asiei, între Marea Neagră și Marea Caspică. Se învecinează cu Turcia la Vest, Georgia la Nord, Azerbaidjan la Est și Iran la Sud.
Armenia este o țară cu relief muntos, altitudinea medie fiind de 1.800 m. Predomină podișurile înalte și masivele vulcanice, care alternează cu depresiuni adânci, tectono-erozive, dar și "castelele de ape", cu rezervoare naturale permanente (lacurile tectonice Van, Sevan și Urmia), din care diverg numeroase râuri (Kura, Arax, Tigru, Eufrat, etc.)

Referendumul din 21 septembrie 1991, prin care 99,3% din votanți se pronunță pentru o Armenie independentă și democratică, în afara granițelor URSS, este urmat de proclamarea oficială a independenței de stat la 23 septembrie 1991.

Republica Armenia este membră a Consiliului Europei și CSI.
Bucătaria armenilor include borșul, carnea friptă (khorovadz sau shashlik), cartofi și tocane.


Alte delicatese armene sunt păstrăvul proaspăt, sărmăluțele (dolma), pâinea turtită (lavash), tocana de pui (harissa) și iaurtul (madzun).
În România trăiesc astăzi circa 1400 de persoane.
În cinstea evenimentului Google şi-a schimbat Doodle.

Personalități cu ascendențe armenești din România şi Constanţa: Haig Acterian - regizor, director, critic teatral, jurnalist; Ștefan Agopian - scriitor și jurnalist; Vartan Arachelian – jurnalist; Gheorghe Asachi - scriitor și jurnalist; Ana Aslan – gerontolog; Theodor Aman – pictor; Anda Călugăreanu - cîntăreață și actriță; Spiru Haret - matematician, fizician, politician, sociolog; Bedros Horasangian - scriitor, eseist și jurnalist; Garabet Ibrăileanu - critic literar; Mihail Jora – compozitor; Virgil Madgearu - politician, economist și sociolog, David Ohanesian - tenor de operă; Capriel Dedeian - compozitor, muzician de jazz, chitarist: Garbis Dedeian - compozitor, muzician de jazz, saxofon; Varujan Pambuccian - programator, reprezintă comunitatea armeană în Camera Deputaților; Harry Tavitian - muzician de jazz; Varujan Vosganian - economist, politician, scriitor; Iacob Zadik - general în Armata Română în Primul Război Mondial; Krikor Zambaccian - colecționar de artă, fondator al Muzeului Zambaccian; Aram Agop-avocat, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa







 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii