Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

21 septembrie, de Ziua Națională a Armeniei S-a arborat steagul armenesc și la Constanța

ro

21 Sep, 2023 16:57 1347 Marime text



 
  • Ziua Națională a Armeniei a fost celebrată la Constanța, în Piața Ovidiu din centrul orașului, prin arborarea steagurilor Armeniei și României, pe frontispiciul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din municipiu 

Astăzi, Armenia și milioanele de armeni din toată lumea sărbătoresc Ziua Națională. Anul acesta se împlinesc 32 de ani de la proclamarea Independenței Armeniei, în 1991. Evenimentul a fost marcat și la Constanța prin arborarea pe frontispiciul Muzeului de istorie Națională și Arheologie din municipiu a steagurilor Armeniei și României, deopotrivă. Steagul Armeniei are 24 de metri pătrați și este realizat de membrii comunității armene.
Membrii UAR Constanța s-au strâns, cu acest prilej, în fața muzeului din Piața Ovidiu, în semn de respect pentru țara mamă. La manifestare au participat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea.
„La mulți ani Armeniei și armenilor! Mesajul pe care doresc să-l transmit cu acest prilej este unul de recunoștință pentru poporul român, care ne găzduiește de atâta timp și cu ajutorul căruia strămoșii noștri au putut să-și reclădească o viață frumoasă. Armenii au căutat mereu să-și aducă, la rândul lor, contribuția în societatea românească prin acte culturale, artistice, dar și prin implicarea în viața comunității. Astfel, vreau să aduc mulțumiri pentru sprijinul acordat de către autoritățile publice locale la toate acțiunile pe care Uniunea Armenilor de la malul mării le-a întreprins în municipiu, în mod special primarului Constanței, Vergil Chițac, și președintelui Consiliul Județean Constanța, Mihai Lupu. De asemenea, o colaborare foarte bună am avut cu conducerea Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța, prin directorul Aurel Mototolea ” a declarat Liviu Merdinian, președintele UAR Constanța.


„Membrii acestei comunități și-au lăsat o amprentă extraordinar de importantă în Dobrogea și în toate locurile în care au ales să trăiască. Promovând cu mândrie și demnitate cultura și valorile identitare armene, acești oameni minunați au adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea patrimoniului nostru cultural, oferindu-ne mari valori în numeroase domenii. Îi admir pentru munca depusă, pentru realizările lor și îi asigur, totodată, de tot sprijinul meu, în calitate de președinte al CJC. Cu prilejul Zilei Naționale a Republicii Armenia transmit multă sănătate tuturor armenilor, oriunde s-ar afla! La mulți ani!” a fost și mesajul transmis de Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Scurt istoric
În 1918, Republica Democratică Armenia şi-a proclamat independenţa faţă de Imperiul Rus. Statul a avut o existenţă scurtă, întrucât a fost anexat de Rusia Sovietică în decembrie 1920 şi încorporat, la 4 martie 1922, în URSS. Şi-a redobândit ulterior independenţa, în 1991, după destrămarea fostei uniuni sovietice, iar data de 21 septembrie a fost proclamată drept Ziua Națională a Armeniei. România a recunoscut independenţa Republicii Armenia la 11 decembrie 1991, relațiile diplomatice între cele două state fiind stabilite la 17 decembrie 1991.

Citește și

Armenii și grecii, de la malul mării Într-o frumoasă colaborare la „Seara de jazz” din Constanța

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii