Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Forţele Navale Române marchează 85 de ani de tradiţie la fregate

ro

09 Sep, 2015 12:10 1614 Marime text
 
Pentru a marca 85 de ani de tradiţii şi de evenimente remarcabile, realizate în istoria recentă a poporului român de către Distrugătoarele Regele Ferdinand şi Regina Maria şi, ulterior, de fregatele care poartă aceleaşi nume, Forţele Navale Române organizează vineri, la ora 12.00, o ceremonie militară şi religioasă în Portul Militar Constanţa, la care vor participa şi şefii promoţiei de absolvenţi de la toate instituţiile de învăţământ militar, din anul 2015, care poartă denumirea onorifică Regele Ferdinand – 150.

Începând cu ora 13.00, la bordul celor două fregate vor fi prezentate expoziţii de fotografii din colecţia Muzeului Marinei Române şi expoziţii de pictură cu tematică marină, realizate de către pictorii Alexandru Ghinea şi Nicolae Găgeanu, iar elevii Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa şi eleva Lavinia Ghinea de la Şcoala Gimnazială nr. 3 din Mangalia vor susţine minirecitaluri de muzică clasică.

Distrugătoarele Regele Ferdinand şi Regina Maria acostau în portul Constanţa în luna septembrie a anului 1930. Acestea fuseseră construite în şantierul din Napoli şi aveau inscripţionate pe bordaj Asul de Pică, respectiv Asul de Cupă. Navele se alăturau distrugătoarelor de tip M, Mărăşeşti şi Mărăşti, alcătuind Escadrila de Distrugătoare a Marinei Regale Române.

România a reluat tradiţia acestor nave, prin intrarea în serviciul Marinei Române a Fregatei Regele Ferdinand, în luna septembrie 2004, şi a Fregatei Regina Maria, în primăvara anului 2005.

Atât distrugătoarele Regele Ferdinand şi Regina Maria, cât şi actualele fregate care le poartă numele, au scris pagini importante în istoria poporului român, de-a lungul zecilor de ani în care s-au aflat în serviciul Marinei Militare Române, prin misiunile executate în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial şi prin misiunile executate după anul 2005, sub comanda NATO şi UE.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii