Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment important între ministrul afacerilor externe și miniștrii altor țări

ro

03 Sep, 2015 14:15 1261 Marime text
 
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a deschis astăzi, în cadrul celei de a treia zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române, sesiunea de lucru cu tema „Provocarea terorismului; inițiativa României privind înființarea unei Curți Internaționale pentru Combaterea Terorismului”.
 
La eveniment au luat parte Nasser Judeh, viceprim-ministru şi ministru al afacerilor externe şi expatriaţilor al Iordaniei, Jose Martin y Perez de Nauclares, șeful Diviziei Drept Internațional din MAE al Spaniei, și Kirsten Meersschaert Duchens, coordonator regional pentru Europa al Coaliției pentru Curtea Penală Internațională.
 
La întrunire, șeful diplomației române a evidențiat ideile fundamentale care stau la baza inițiativei de a crea o Curte Internațională pentru Combaterea Terorismului.
 
„Sunt convins că justiția internațională și statul de drept sunt valori imuabile, per se. Totuși, aceste valori trebuie să fie implementate prin diverse mecanisme. Curțile și Tribunalele Internaționale nu sunt altceva decât mecanisme concrete de a implementa statul de drept la nivel internațional. Cu toții suntem de acord că terorismul este una din crimele internaționale cele mai atroce. În fiecare săptămână, în fiecare zi, știri privind atacuri teroriste produc emoții întregii comunități internaționale. Inițiativa noastră se bazează pe argumentul că terorismul trebuie combătut prin intermediul legii. (…). Reacţia comunităţii internaţionale faţă de fapte de terorism trebuie să fie fermă şi fără echivoc. De aceea, alături de căile operative, România propune crearea unei instanţe penale internaţionale, cu rol preventiv, disuasiv şi de suplinire, dacă este cazul, a rolului autorităţilor naţionale, atunci când acestea nu au capacitatea sau nu au voința să cerceteze sau sa judece fapte teroriste. Ceea ce ne dorim este să folosim inteligent instrumentele dreptului internațional pentru a descuraja și combate actele teroriste”, a explicat șeful diplomației române.
 
De asemenea, a mulțumit ambasadorilor români pentru eforturile depuse în promovarea inițiativei în rândul partenerilor internaționali – la nivelul statelor membre ONU ale Consiliului de Securitate și în rândul statelor din vecinătatea sudică.
Ministrul afacerilor externe a subliniat la finalul intervenției că pe viitor, va fi nevoie de o implicare pro-activă pentru susținerea acesteia.
 
„Acesta este un proiect pe termen mediu și lung, care presupune, pe de o parte, constanță și tenacitate, și, pe de altă parte, adaptabilitatea la detalii, în scopul obținerii unui sprijin cât mai larg la nivel internațional”, a afirmat șeful diplomației române.



Sursă foto: caleaeuropeana.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii