Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Erdogan afirmă că asasinul ambasadorului rus în Turcia făcea parte din rețeaua lui Gulen

ro

21 Dec, 2016 19:39 1777 Marime text
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat astăzi că asasinul ambasadorului Rusiei în Turcia era un membru al rețelei predicatorului Fetullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a organizat puciul eșuat din iulie, informează AFP și TASS, citat de Agerpres.

„Acesta era un membru al organizației teroriste FETO, nu este nevoie să ascundem acest lucru”, a declarat Erdogan în timpul unei conferințe de presă la Ankara, folosind acronimul ce desemnează rețeaua lui Gulen.

„Elementele o demonstrează!”, a adăugat Erdogan, evocând „locul unde acesta a fost educat” și „relațiile lui”.

Marți seara, șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, a afirmat deja, în timpul unei întrevederi cu omologul său american John Kerry, că Moscova și Ankara 'știu' că rețeaua lui Fetullah Gulen se află 'în spatele crimei'.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat miercuri importanța de 'a aștepta rezultatele activității desfășurate de grupul de anchetă', adăugând că 'nu trebuie trase concluzii pripite, atâta vreme cât ancheta nu va arăta cine se află în spatele asasinării ambasadorului rus'.

Mevlut Mert Altintas, un polițist în vârstă de 22 de ani, l-a ucis luni, cu nouă gloanțe, pe ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, înainte de a fi el însuși lichidat, după ce a strigat 'Allah Akbar' și a afirmat că dorește să răzbune astfel drama din Alep.

În pofida declarațiilor sale, care par să lege acest act de situația din Siria, anchetatorii turci înclină să privilegieze pista mișcării lui Gulen, prezentat adesea în Turcia drept principala sursă a relelor de care suferă țara.

Ca și cum ar dori să se apere anticipat de aceste acuzații, predicatorul, care se află în exil în SUA de la sfârșitul anilor 1990, s-a declarat 'șocat și profund întristat' de asasinat.


 Sursa foto: CNN
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii