Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Fost subcomisar din IJP, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fals și uz de fals

ro

14 Dec, 2016 12:33 1573 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei
 
BERGHEZAN MONICA, la data faptelor subcomisar în cadrul I.P.J. Sibiu - Poliția Municipiului Sibiu, Biroul Rutier, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu în formă continuată (2 fapte),
- fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
- uz de fals în forma participaţiei improprii, în formă continuată,
- înşelăciune.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În cursul anului 2014, inculpata Berghezan Monica, în calitatea mai sus menționată, având spre soluționare mai multe dosare penale privind infracțiuni la regimul circulației, în calitatea sa de organ de cercetare al poliţiei judiciare, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a ticluit “Ordonanțe de clasare” a unor cauze şi a aplicat prin fotocopiere atât semnătura procurorului competent cât și ștampila Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

În continuare, inculpata a înmânat ordonanțele falsificate în această manieră persoanelor cercetate care, cu bună-credinţă, le-au folosit la Serviciul Poliției Rutiere din cadrul I.P.J. Sibiu, redobândindu-şi astfel pe nedrept permisele de conducere, întrucât la momentul respectiv dosarele penale întocmite pe numele acestora nu erau soluţionate în mod legal.

De asemenea, în aceeaşi calitate de ofiţer de poliţie judiciară, în contextul efectuării urmăririi penale în dosarele repartizate, inculpata Berghezan Monica a afirmat necesitatea administrării în cauze a probei cu expertiza tehnică auto, indicând persoanelor cercetate expertul, costul expertizei şi contul în care să depună banii.

Prin această metodă  a „expertizei” inculpata a intrat în posesia sumelor de bani, cuprinse între 2.000 – 2.200 lei, depuse cu buna-credinţă de persoanele cercetate pentru dispunerea procedeului probatoriu, pe care le-a folosit în interes propriu. De menționat este faptul că, în unul dintre cazuri, inculpata nu avea nici un fel de atribuţii în instrumentarea dosarului în care persoana cercetată a fost indusă în eroare în maniera descrisă mai sus.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii