Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Giurgiu, reţinut pentru fals în înscrisuri

ro

19 Apr, 2016 17:04 3154 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de astăzi 19 aprilie, a inculpaților: Laurenţiu-Costel Ionescu, director al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Giurgiu, din municipiul Giurgiu şi  preşedinte al Comisiei Judeţene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulţilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, dacă fapta are care rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte), fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte) şi fals intelectual, dar şi a Adrianei-Roxana-Elena Prodan, angajat al unei fundații, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente false, dacă fapta are care rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte), complicitate la comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
 
Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat că există date și probe potrivit cărora:
 
1. În perioada august-decembrie 2015, în cadrul derulării proiectului “Servicii Integrate de sprijin pentru victimele violenţei în familie şi persoanelor cu dizabilităţi”, inculpatul Ionescu Laurenţiu-Costel şi alte persoane au falsificat  documentele din care reieșea că un număr de 28 de persoane  au participat la un curs de formare profesională, că un număr de 27 de persoane au participat la un alt curs de formare profesională şi că au susţinut, în prezenţa inculpatului, examenele iniţiale şi finale, teoretice şi practice. Cursurile aveau ca obiect dobândirea de cunoştinţe ca lucrători în comerţ.
Cele două cursuri nu s-au derulat în realitate conform actelor întocmite, iar la examinarea iniţială şi finală a cursanţilor inculpatul Ionescu Laurenţiu-Costel  nu s-a prezentat şi nu a făcut parte din nicio comisie de examen, contrar datelor menţionate  în actele pe care le-a  completat şi semnat.
 
 Prejudiciul adus bugetului Uniunii Europene se ridică la suma totală de 109.495 lei, constând în toate sumele de bani achitate.
 
La solicitarea procurorilor anticorupție care desfășurau cercetări în prezenta cauză,  a unor date legate de cursurile de formare profesională, inculpatul Ionescu Laurenţiu-Costel a comunicat în mod nereal că nu cunoștea partenerii proiectelor și nici furnizorul de formare autorizat care a organizat acest programe de formare pe raza judeţului Giurgiu.
 
2. În cursul anului 2015, în contextul derulării altor două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile europene, inculpata Prodan Adriana-Roxana-Elena, în calitate de angajat al unei fundații, beneficiind și de ajutorul altor persoane, a ajutat la falsificarea, respectiv a falsificat actele întocmite pe numele unei  persoane, fapte urmate de  folosirea  cu rea-credinţă a înscrisurilor sub semnătură privată falsificate, în scopul obţinerii de fonduri europene. În realitate, inculpata împreună cu persoana respectivă au beneficiat de suma de 54.223 lei, în condiţiile în care aceasta din urmă nu a prestat activităţi în cadrul centrului social din mun. Giurgiu al fundaţiei respective.
 
Inculpaților Ionescu Laurenţiu-Costel și Prodan Adriana-Roxana-Elena li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentați, la data de 20 aprilie 2016,  Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii