Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curtea Supremă îi ia apărarea Rodicăi Cosma, judecătoarea care a respins arestarea lui Radu Mazăre

ro

04 May, 2014 12:12 4361 Marime text
Judecătorii de la Sectia penala a Inaltei Curti reactioneaza cu un bland comunicat in cazul colegei lor Rodica Cosma, reclamata de DNA la CSM pe motiv ca nu a vrut sa-l aresteze pe Radu Mazare: „Administrarea corecta a Justitiei necesita respect pentru independenta instantei... Magistratii inteleg sa ia atitudine fata de orice actiune care ar afecta drepturile si libertatile judecatorului”

Actiune timida a judecatorilor de la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, condusa de judecatoarea Corina Jijiie, in cazul colegei lor Rodica Cosma, reclamata in urma cu cateva zile la CSM de catre DNA, dupa ce nu a vrut sa il aresteze pe primarul din Constanta, Radu Mazare. Desi demersul DNA este unul periculos si pune in pericol independenta judecatorului, magistratii de la Inalta Curte au reactionat tardiv prin intermediul unui comunicat sumar si extrem de bland.
 
Astfel, colegii Rodicai Cosma amintesc faptul ca administrarea corecta a Justitiei necesita existenta principiului egalitatii armelor intre acuzare si aparare, dar si respectul pentru independenta instantei, a principiului separarii puterilor si a fortei juridice obligatorii a hotararilor definitive si irevocabile. De asemenea, judecatorii precizeaza ca in acest mod inteleg sa ia atitudine fata de orice actiune care ar afecta drepturile si obligatiile judecatorului. Totusi, magistratii de la Inalta Curte tin sa precizeze ca isi exprima disponibilitatea de colaborare interinstitutionala.
 
Prezentam comunicatul ICCJ cu privire la sesizarea DNA in cazul judecatoarei Rodica Cosma:
 
"Magistratii Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie isi exprima ferma convingere ca actul de justitie pe care il infaptuiesc se fundamenteaza pe asigurarea independentei, impartialitatii, eficientei si garantarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
 
Totodata, judecatorii sectiei penale aduc la cunostinta opiniei publice dezideratele Declaratiei Bordeaux "Judecatori si procurori intr-o societate democratica" adoptata la 2 iunie 2009, precum si recomandarile Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni din Avizul nr. 12 (2009) si Avizul nr. 4 (2009) al Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) privind relatia dintre judecatori si procurori in care se afirma ca administrarea corecta a justitiei necesita existenta principiului egalitatii armelor intre acuzare si aparare, dar si respectul pentru independenta instantei, a principiului separarii puterilor si a fortei juridice obligatorii a hotararilor definitive si irevocabile.
 
Pe aceasta cale, magistratii Sectiei Penale a instantei supreme inteleg sa ia atitudine fata de orice actiune care ar afecta drepturile si obligatiile judecatorului, in sedintele de judecata, in redactarea hotararilor pronuntate si ramase definitive si isi exprima disponibilitatea de colaborare interinstitutionala in interesul bunei desfasurari a justitiei".
 
DNA a cerut CSM cercetarea si sanctionarea Rodicai Cosma pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta, dupa ce aceasta a refuzat sa emita mandat de arestare preventiva pentru Radu Mazare
 
Judecatoarea ICCJ Rodica Cosma a decis la 9 aprilie 2014, ca masura preventiva care se impune in cazul primarului Constantei Radu Mazare si omului de afaceri Avraham Morgenstern, acuzati de DNA de luare, respectiv, dare de mita in dosarul "Locuintelor sociale din Cartierul Henri Coanda", este aceea a controlului judiciar, respingand astfel solicitarea procurorilor de arestare preventiva. La 18 aprilie 2014, incheierea Rodicai Cosma a fost confirmata de judecatoarele ICCJ Silvia Cerbu si Simona Encean, care au respins definitiv contestatia formulata de DNA. 

Sursa:luju.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • maria 06 May, 2014 10:47 Au ,,scheleti in dulap,, de aia nu au curaj sa dea cu pumnul in masa. Stiu ca au probleme si de aceea pun ,,batista pe tambal,,.Halal independenta a judecatorilor si justitiei ,in general.