Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:42 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul UNBR se reunește în Mamaia Se dezbat chestiuni legate de incompatibilități și onorariile primite de avocați

ro

23 Aug, 2014 20:20 1980 Marime text
Reprezentanții de seamă ai Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, condusă de avocatul Gheorghe Florea, se reunesc la începutul lunii septembrie pentru a finaliza proiectul de modificare a Legii numărul 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Potrivit luju.ro, sedința Consiliului UNBR va avea loc în stațiunea Mamaia, județul Constanta, în perioada 6 - 7 septembrie. La Consiliul UNBR vor fi dezbatute propunerile de modificare a Legii 51/1995 pe baza proiectelor intocmite si inaintate Uniunii atat de decanii Barourilor membre, cat si de experti independenti, desemnati de UNBR, din care fac parte atat avocati, cat si profesori universitari, mai transmite sursa citată.

De altfel, Lumeajustitiei.ro a intrat in posesia proiectului Legii numărul 51/1995, prelucrat in baza propunerilor expertilor independenti si a propunerilor decanului Baroului Alba, avocatul Ioan Rus, care urmeaza sa fie dezbatut in sedinta Consiliului UNBR care va avea loc in statiunea Mamaia.


Astfel, prin documentul sus menționat, avocatul Ioan Rus propune introducerea unor noi completari sau modificari, care au legatura atat cu cauza Mateescu vs. Romania de la CEDO, privind incompatibilitatea functiei de medic cu cea de avocat, dar si cu indemnizatiile care revin membrilor organelor de conducere ale UNBR, Casei de Asigurari a Avocatilor si Institutului National de Pregatire si Perfectionare a Avocatilor, onorariile minimale sau superioare pe care le pot stabili avocatii sau modul de folosire al patrimoniului CAA, despre care avocatul Ioan Rus evidentiaza ca nu este reglementat la acest moment.

Prezentam in continuare cateva dintre propunerile decanului Baroului Alba, avocatul Ioan Rus și publicate de Lumeajustitiei.ro:

-La art. 30, dupa alin. (1) se introduce alin. (2) cu urmatorul continut:

”(2) Nu pot face parte din organele de conducere ale profesiei avocatii care au datorii scadente la taxele si contributiile stabilite pentru formarea bugetului UNBR si al baroului, precum si a fondurilor Casei de Asigurari a Avocatilor din Romania si ale filialelor.”

Motivare: organele de conducere ale profesiei au atributii in legatura cu plata taxelor si contributiilor mai sus mentionate, sens in care urmeaza sa ia decizii potrivit legii si Statutului profesie de avocat.

-La art. 31, dupa alin. (1), se introduce un nou alin., alin. 1/1, cu urmatorul continut:

”(1/1) Avocatii pot conveni cu clientii onorarii superioare celor stabilite in tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul UNBR.”

Motivare: onorariile minimale nu ingradesc dreptul avocatilor si clientilor de a negocia onorarii superioare cu ocazia incheierii contractelor de asistenta juridica.

-La art. 66 se introduce o noua litera ”x”, avand urmatorul continut:

”(x) - adopta tabloul onorariilor minimale pentru serviciile prestate potrivit legii de formele de exercitare a profesiei de avocat.”

Motivare: se curma concurenta neloiala din partea unor avocati care stabilesc onorarii mici, de dumping; asigura cresterea veniturilor avocatilor si drept consecinta si sumele pe care acestia le platesc la barou si la CAA; se curma practica unor instante de a diminua in mod exagerat onorariile avocatilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii