Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:47 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce propunere a făcut ANRE Guvernului

ro

03 Oct, 2013 19:00 715 Marime text
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus Guvernului reducerea cu 10% a bonusului de cogenerare de înaltă eficiență de la 1 ianuarie și cu 35% de la 1 iunie 2014, a declarat joi, pentru AGERPRES, Niculae Havrileț, președintele ANRE.

ANRE a făcut o analiză pentru a vedea dacă există o supracompensare a celor care primesc bonusuri în cogenerare de înaltă eficiență. Am constatat că există o astfel de supracompensare, prin urmare am propus Guvernului reducerea de la 1 ianuarie cu 10% a acestor bonusuri și de la 1 iunie cu 35%. Reducerea va fi aplicată pentru toți producătorii de energie, nu doar pentru unii dintre ei', a spus Havrileț.

Potrivit acestuia, reducerea bonusurilor va duce la micșorarea cu 0,5% a facturii finale într-o primă fază, urmând ca, de la 1 iunie, factura să se reducă cu alte 2-3% în urma acestei măsuri.

'Nu este nevoie să notificăm Comisia Europeană pentru a lua această măsură, întrucât este vorba de reducerea acestor bonusuri, nu de creșterea lor. Urmează ca Executivul să aprobe o hotărâre prin care legislația actuală va fi modificată', a completat șeful ANRE.

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență a fost introdusă la 1 aprilie 2011 și este în prezent de 23,1 lei pe MWh. Taxa este plătită de toți consumatorii de energie și este evidențiată separat pe factura de electricitate. Banii astfel obținuți sunt primiți drept bonus de către producătorii de energie în cogenerare (energie electrică și termică simultan) care au o eficiență de peste 70% a instalațiilor, pentru a stimula investițiile în modernizarea echipamentelor.

Sursa: Agerpres.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii