Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:06 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Candidaturile lui Predoiu, Turcescu și Barbu, contestate la Tribunalul București

ro

29 Apr, 2016 21:47 1839 Marime text
 
Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) a depus, ieri, la Tribunalul București, contestații la candidaturile la Primăria Capitalei ale lui Cătălin Predoiu (PNL), Robert Turcescu (PMP), Adrian Severin (PDS), Daniel Barbu (ALDE) și Mirel Mircea Amariței (Prodemo). De asemenea, au fost contestate listele de susținători aferente candidaților PSD+UNPR la Consiliul General, alte candidaturi din sectoarele 1 și 6 și din alte localități din țară (Bolintin Vale etc.).
 
"Contestațiile pentru candidaturile la Primăria Generală și Consiliul General s-au judecat astăzi. S-au cerut dosarele cu listele de susținători de la birourile electorale de circumscripție pentru derularea verificărilor", arată, astăzi, într-un comunicat de presă, PACT.
 
Potrivit Platformei, decizia de a contesta candidaturile celor cinci "nu reprezintă un demers îndreptat împotriva anumitor actori politici, ci un semnal de alarmă asupra procedurii netransparente de strângere a semnăturilor necesare pentru candidatură".
 
"Totodată, atragem atenția opiniei publice asupra posibilelor fraude prin care informații personale din bazele de date ale partidelor politice sau ale altor organizații și instituții sunt preluate prin metoda consacrată copy-paste pe formulare de susținători", se mai arată în comunicat.
 
PACT atrage atenția că, potrivit Legii 115/2015, prin articolul 52, alineatul (1), se stipulează clar obligația de a se verifica condițiile legale "de formă și de fond" ale listelor de candidați și ale listei susținătorilor. În cazul candidaturilor pentru Primăria Capitalei, lista susținătorilor trebuie să cuprindă un minim de 17.803 persoane. Circulara 293 a Biroului Electoral Central menționează de asemenea că membrii BEC vor verifica respectarea condițiilor de fond și de formă ale candidaturilor depuse, prin analiza temeinică a tuturor documentelor din dosarele de candidatură, deci inclusiv a listelor de susținători.
 
De asemenea, PACT consideră că timpul dintre momentul anunțării candidaturilor și depunerea dosarelor la birourile electorale a fost extrem de scurt, "ceea ce ridică semne de întrebare asupra modului și capacității în care s-au strâns aceste semnături".
 
PACT solicită verificarea listelor de susținători prin sondaj, verificarea actelor prin care candidaturile contestate au fost validate de conducerea județeană — în speță, a Municipiului București și face un apel către Biroul Electoral Central și către Biroul Electoral Municipal pentru clarificarea în mod public a modului în care se fac verificările listelor de susținători. PACT cere respingerea candidaturilor în cazul în care sunt identificate nereguli, atât în legătură cu listele de susținători cât și în legătură cu dosarul candidatului în ansamblul său, și sesizarea organelor penale pentru săvârșirea infracțiunilor de fals, uz de fals și fals în înscrisuri oficiale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii