Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cadrele medicale au protestat a treia zi consecutiv la Ministerul Sanatatii

ro

20 Sep, 2013 15:12 2531 Marime text
Zeci de angajati din sistemul sanitar au protestat si vineri, pentru a treia zi la rand, in fata Ministerului Sanatatii, cerand alocarea a minimum sase la suta din PIB pentru Sanatate si majorarea salariilor.

Protestatarii, reprezentanti ai unor organizatii ca Federatia Sanitas, Coalitia Profesionistilor din Sanatate, Colegiul Medicilor din Romania, Colegiul Medicilor Dentisti, Ordinul Biochimistilor, Biologilor si Chimistilor in Sistemul Sanitar din Romania (OBBCSSR), veniti si din Timis, Caras-Severin, Sibiu, Mehedinti, Arges si Dambovita, au cerut "Dreptate pentru Sanatate", fluierand incontinuu in fata ministerului, relateaza Mediafax.

Ei au avut si pancarte cu mesaje precum: "Nu aveti capacitatea sa gestionati sanatatea", "Cu preturi ca-n occident, vrem un salariu decent", "Vin romanii in spitale cu dureri de nu mai pot guvernantii. Solidari, dar pe ei ii doare-n cot", "Pentru voi contam doar cand va votam", "Pan' la salariul ce-ai promis e-o cale atat de lunga ca zeci de ani ar trebui in carduri sa ajunga".

Unii dintre ei au si strigat: "Lasati spitalele oamenilor, nu le transformati in SRL-uri, in asociatii", "Hotilor", "Ne-am saturat sa muncim patru - cinci ture de noapte. Nu mai vrem sa fim sclavii dumneavostra"

Mai citeşte şi

Colegiul medicilor din Romania a premiat excelenta



Protestul a inceput in jurul orei 11.00 si a durat aproape doua ore.

Potrivit protestatarilor, manifestatiile vor continua si saptamana viitoare chiar daca, duminica, reprezentantii lor sunt invitati la Ministerul Sanatatii, la o discutie cu ministrul Eugen Nicolaescu.Peste 150 de angajati din sistemul sanitar au protestat miercuri si peste 100, joi, in fata Ministerului Sanatatii.

Joi, ministrul Eugen Nicolaescu a venit sa discute cu protestatarii, spunand ca apreciaza demersul lor si ca a fost mandatat de premierul Victor Ponta sa discute cu reprezentantii Ministerului Muncii si cu cei ai Ministerului Finantelor despre salarizarea personalului din Sanatate.

Nicolaescu a discutat cateva minute cu protestatarii in strada, apoi i-a invitat pe reprezentantii acestora sa inregistreze oficial documentul cu revendicarile Coalitiei Profesionistilor din Sanatate. Ministrul a stabilit cu acestia sa aiba o prima runda de discutii duminica, de la ora 11.00.

Intrebat daca in acest context se va renunta la proteste, presedintele Federatiei Sanitas, Leonard Barascu, a declarat ca vor participa la discutii, insa calendarul actiunilor de protest va fi respectat pana cand revendicarile lor vor fi solutionate.

"Aici vom fi si maine, si saptamana viitoare, asa cum am stabilit", a spus Barascu.

Potrivit calendarului de proteste anuntat de Coalitia Profesionistilor din Sistemul de Sanatate, pichetele vor fi organizate pana in 27 septembrie, la Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor, urmand ca in octombrie sa aiba loc un protest la Guvern, iar in noiembrie sa fie declansata greva generala, cu asigurarea unei treimi din activitate, daca pana atunci guvernantii nu raspund solicitarilor medicilor.

Potrivit presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, daca solicitarile generale ce vor fi prezentate Executivului pot fi negociate, astfel incat alocarea a 6% din PIB sau dublarea salariilor sa se faca esalonat, solicitarile privind dublarea salariilor rezidentilor nu se negociaza.

Totodata, Barascu le-a transmis pacientilor ca trebuie sa tina cont de faptul ca iesirea in strada a medicilor este in proportie de 90 la suta pentru ei, pentru ca mai multi bani la salariile personalului medical inseamna servicii mai bune pentru ei si pentru spitale.


Sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii