Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, a survolat România. Reacția MAE

ro

23 Dec, 2016 19:04 2212 Marime text
Avionul care îl transporta pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, de la Moscova spre Chişinău a fost nevoit să traverseze spaţiul aerian al României în drumul spre Ungaria, după ce nu a putut ateriza în Republica Moldova din cauza ceţii, relatează site-ul Unimedia.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că avionul la bordul căruia s-a aflat vineri vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, este unul civil, aparţinând AEROFLOT, şi efectua o cursă regulată, situaţie în care nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE.

„Regimul sancţionator instituit la nivelul UE prin Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei nu interzice survolul prin spaţiul aerian al statelor membre UE al persoanelor care figurează pe lista de sancţiuni, care călătoresc la bordul unor aeronave care efectuează zboruri regulate. Instituirea unei astfel de sancţiuni ar fi contrară dreptului internaţional public, în mod deosebit dispoziţiilor Convenţiei privind aviaţia civilă internaţională, semnată la Chicago, la 7 decembrie 1944. Pe cale de consecinţă, în situaţia semnalată nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE, cursa AEROFLOT fiind o cursă civilă, regulată'', a transmis MAE, potrivit România TV.

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, a survolat România pentru că nu a putut ateriza în Republica Moldova

Dmitri Rogozin urma să ajungă la Chişinău pentru a participa la ceremonia de învestire în funcţie a noului preşedinte moldovean, Igor Dodon.

Cursa charter a companiei Aeroflot nu a putut ateriza la Chişinău din cauza ceţii, astfel că avionul vicepremierului rus a intrat în spaţiul aerian al României pentru a ateriza de urgenţă în Ungaria.

Dmitri Rogozin a confirmat prin Twitter că avionul a încercat de două ori fără succes să aterizeze la Chişnău, după care a fost redirecţionat spre Budapesta.

Nu este clar dacă prin această situaţie s-a încălcat vreo procedură, dar cel mai probabil nu este cazul, dat fiind că a fost o situaţie de urgenţă. Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, are interdicţie de intrare în spaţiul Uniunii Europene, fiind pe lista persoanelor sancţionate din cauza crizei din Ucraina.


Sursa foto: romaniatv.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii