Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agerpres.ro Peste 5 milioane de euro, „spălați” de Ioan Niculae prin mai multe firme (rechizitoriu)

ro

28 Apr, 2016 18:23 1900 Marime text
 
O sumă de peste cinci milioane de euro a fost supusă de omul de afaceri Ioan Niculae unui proces de spălare a banilor, aceasta trecând prin mai multe firme și ajungând la o firmă de tip off shore controlată tot de Niculae și care are sediul pe un yacht, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, notează agerpres.ro.
 
Potrivit documentului, spălarea de bani s-a realizat în mai multe etape și cu implicarea mai multor persoane.
 
Astfel, prima etapă a fost reprezentată de încheierea unui contract fictiv între Interagro, în calitate de client, și Libarom Agri (societate specializată în procesare producție agricolă — conserve și tranzacții cu produse agricole controlată de Said Baaklini), în calitate de prestator, contractul având ca obiect prestarea de servicii de publicitate.
 
Valoarea serviciilor de publicitate cumpărate de Ioan Niculae de la Said Baaklini era de 10.000.000 euro.
 
„Activitățile efectuate pe parcursul urmăririi penale au stabilit fără niciun dubiu că prestațiile nu au fost efectuate, documentele întocmite în acest sens conținând date nereale. Firma lui Said Baaklini nu avea cum să presteze servicii de publicitate deoarece nu avea capabilități logistice în acest sens și nici nu a contractat cu o altă firmă servicii similare. Cu toate că serviciile de publicitate nu au fost prestate, în perioada septembrie 2008 — martie 2009, de la Interagro SA s-au virat în patru tranșe, circa 5,6 milioane euro din cele 10 mil. euro, către Libarom Agri controlată de Said Baaklini”, se arată în rechizitoriu.
 
Astfel, a doua etapă a fost reprezentantă de transferul banilor de la Interagro pe circuitul de spălare a banilor.
 
„După transferul banilor de la Interagro SA la Libarom Agri, a intervenit a treia etapă, transferul extern al banilor proveniți din infracțiunea de evaziune fiscală, către firma off shore Dandicott, controlată tot de Ioan Niculae”, spun anchetatorii.
 
Concret, pentru a transfera sumele de bani provenite de la Interagro, Said Baaklini a apelat la un prieten a cărui firmă era implicată deja în circuite infracționale de evaziune fiscală și spălare de bani.
 
„Mai mult, pentru a crea aparența de legalitate a tranzacțiilor dintre firmele lor, Said Baaklini și Mohammad Sharif au încheiat și ei un contract fictiv, nereal, prin care firma Mike Trading se obliga să presteze servicii de publicitate. În cazul acestui contract fictiv, 'eforturile' pentru crearea impresiei de legalitate s-au oprit doar la redactarea contractului fără însă să mai fie întocmite și alte documente referitoare la realizarea prestațiilor, cum a realizat Interagro SA, în cazul acelor procese verbale de recepție care induceau aparența de realizare a serviciilor de publicitate”, menționează documentul.
 
Ulterior, firma Mike Trading a virat banii către firma off shore din Cipru Dandicott Ltd, controlată tot de Niculae.
 
Despre această firmă off shore, DNA spune că a fost înființată în Insulele Virgine Britanice, dar își desfășoară activitatea în Cipru, unde își are deschise și conturile bancare.
 
„Datele existente la dosar arată că firma off shore Dandicott Ltd. din Insulele Virgine Britanice, dar cu sediul în Cipru este controlată tot de Ioan Niculae și își are sediul social pe yacht-ul achiziționat și folosit de Ioan Niculae și membrii familiei acestuia”, susțin procurorii.
 
A patra etapă a „spălării” este reprezentată de reintroducerea banilor proveniți din infracțiune în circuitul civil, mai precis transferul banilor de la Dandicott Ltd către o altă firmă controlată de Ioan Niculae, respectiv Intervitt SRL, divizia de vinificație a grupului Interagro.
 
„Cu acești circa 5.600.000 euro, Dandicott Ltd a majorat capitalul social al firmei Intervitt Zimnicea, banii fiind folosiți la edificarea în perioada 2009 — 2010 a unei întreprinderi de vinificație (divizia de vinificație a grupului Interagro). Astfel, parte din veniturile firmei Interagro SA (în final au fost transferați 5.600.000 euro) care ar fi putut reprezenta profit și ar fi reprezentant o sursă de acoperire a obligațiilor pe care firma le avea la bugetul de stat la acel moment (în anul 2008 avea obligații fiscale restante de circa 17.000.000 lei iar în anul 2009 avea obligații restante de circa 32.000.000 lei), au fost externalizate din firma mamă — Interagro SA, prin tranzacții fictive și firme off shore, iar în final suma de 5.600.000 euro a ajuns la Intervitt fiind folosită pentru edificarea unei întreprinderi”, explică DNA.
 
Această schemă infracțională a adus prejudicii bugetului de stat, întrucât s-au înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale fictive, nereale.
 
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Niculae, administrator al SC Interagro SA și SC Intervitt SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cumpărare de influență, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.
 
În același dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost președinte al Consiliului Județean Brăila, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii