Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:19 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AEP, Ana Maria Pătru Absenteismului la vot a devenit un fenomen îngrijorător în toată lumea

ro

20 Aug, 2016 16:41 1856 Marime text
Președintele Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, afirmă într-un interviu acordat Agerpres, că o campanie de informare despre votul obligatoriu ar trebui susținută în așa fel încât o eventuală introducere a unui astfel de vot „să reflecte nu doar opțiunea decidenților politici, ci și pe cea a cetățenilor”.

În privința absenteismului la vot, Ana Maria Pătru spune că „a devenit un fenomen îngrijorător în toată lumea. În Europa, cel mai pregnant acesta se manifestă la alegerile europarlamentare, dar este des întâlnit și la scrutinele naționale din statele UE, iar România nu face excepție. Iată, chiar și la alegerile locale, unde prezența era, de regulă, de peste 50%, anul acesta rata absenteismului a depășit 50 de procente. Din 1990 încoace, prezența la vot a scăzut constant, seria fiind întreruptă de alegerile prezidențiale din 2014, când au venit la vot 62% dintre alegători. Cauzele sunt multiple, dar aș lăsa sociologii să le analizeze”.

Ea mai adaugă că „Autoritatea Electorală Permanentă a început campania de informare încă de anul trecut, imediat după modificarea legislației electorale referitoare la alegerile parlamentare. Am epuizat toate căile de comunicare disponibile, și anume: site-ul nostru, pagina de Facebook, rețeaua de Twitter, canalul Youtube, am realizat materiale audio și video, tipărituri, am organizat întâlniri directe cu cetățenii în străinătate, am folosit info-chioșcurile existente în cadrul comunităților românești și în aeroporturile internaționale din țară pentru a disemina cât mai multe materiale informative. Am inițiat în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe campania "Dialog cu Diaspora", am avut sesiuni de informare cu cetățeni, cred, din peste 20 de capitale și orașe europene, cu numeroase comunități de români”. 



Interviul integral poate fi citit pe Agerpres
Sursă foto: Agerpres
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii