Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit Elisabeta Polihroniade, multiplă campioană la șah

ro

23 Jan, 2016 20:00 3621 Marime text
 
Elisabeta Polihroniade, multipla campioana la șah, a murit, astăzi, la vârsta de 80 de ani.
 
„Ne-a părăsit sâmbătă, la ora 17.45, doamna Elisabeta Polihroniade, la vârsta de 80 de ani, în urma unei suferințe îndelungate. Doamna Elisabeta Polihroniade A fost unul dintre marii șahiști ai lumii, mare maestru internațional și campioană națională pentru o mare perioadă de timp. Elisabeta Polihroniade mi-a fost o bună prietenă. A fost o mare iubitoare de animale, de frumos, de oameni, de tot ce înseamnă viață. Membră de onoare a Federației pentru Protecția Animalelor și Mediului, Elisabeta Polihroniade, în acțiuni civice, a avut un rol însemnat pentru protecția mediului și apărarea drepturilor animalelor. Trupul neînsuflețit al regretatei Elisabeta Polihroniade va fi depus marți la Biserica Domnița Bălașa din București. Înmorâmntarea va avea loc la Mănăstirea Cernica. Mă leagă de doamna Elisabeta Polihroniade iubirea față de animale și de șah. Dumnezeu să o odihnească în pace. Condoleanțe familiei și prietenilor", a spus Marius Marinescu, citat de DC News.  

Elisabeta Polihroniade a fost campioană națională în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 și 1977. De asemenea, a fost și reprezentantă a României la Jocurile Olimpice. Totodată, a deținut funcțiile de director al revistei române de șah Gambit și de vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Șahului Școlar.
 
„Şahul e o bătălie complexă, piesele sunt, aş putea spune, aproape personalizate, fiindcă fiecare are puterea ei, dar se şi învaţă din asta. Un pion de exemplu, e cel mai mic, piesă cea mai slabă, merge doar câte un pas încolo, se poate, dacă este curajoasă, se poate să ajungă până la capăt şi să se transforme în cea mai puternică piesă de pe tablă", spunea Elisabeta Polihroniade.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Murphy 23 Jan, 2016 20:27 Dumnezeu sa o odihneasca in pace, la loc luminat, la loc cu verdeata, pentru ca merita din toata inima. Sahul este cel mai frumos sport pentru cei ce-l inteleg, este sportul mintii si al rabdarii care imlica multa gandire si actiune in perspectiva. A fost o mare personalitatea a natiunii romane. Multumim Elisabeta pentru ca ne-ai invatat ca traim in viata asa cum mutam piesele pe tabla de sah, mutam prost, traim prost, mutam bine, traim bine. Cred ca este primul mat din viata ei pe care l-a primit de la viata pentru ca adversari in sah nu prea a avut. Ely sa ai grija de poporul roman de acolo de sus, din ceruri, adio fiinta draga, trupul tau si mintea ta au incetat sa mai gandesca, inima ta a plecat dintre noi, te regretam enorm, adio !