Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

3 februarie 1959. Ziua când a murit muzica. Vă mai amintiți tragicul accident aviatic? (video)

ro

03 Feb, 2016 05:13 3950 Marime text
 
La 3 februarie 1959, trei cântăreți de rock and roll americani, Buddy Holly, Ritchie Valens și JP Richardson, au murit într-un accident aviatic lângă Clear Lake, Iowa, împreună cu pilotul Roger Peterson. Această zi a fost ulterior denumită The Day the Music Died (Ziua când a murit muzica) de către Don McLean, în cântecul său „American Pie”.
 
Potrivit wikipedia.org, puțin după ora 1:00 AM ora locală în ziua de 3 februarie, avionul a decolat de pe Aeroportul Municipal Mason City. În jurul orei 1:05, proprietarul companiei Dwyer Flying Service a observat cum luminile avionului încep să coboare spre sol.
 
Pilotul trebuia să-și declare planul de zbor imediat după decolare, dar Peterson nu a apelat turnul de control. Tentativele repetate ale lui Dwyer de a-l contacta au eșuat. Cum până la ora 3:30 AM, Aeroportul Hector din Fargo nu a fost contactat de Peterson, Dwyer a contactat autoritățile și a dat avionul dispărut.
 
În jurul orei 9:15 dimineața, Dwyer a decolat cu un alt avion mic pentru a zbura pe drumul pe care Peterson intenționa să-l urmeze. La scurt timp, Dwyer a observat resturile avionului într-un lan de porumb care îi aparținea lui Albert Juhl, la aproximativ 8 km nord-vest de aeroport.
 
Avionul era într-un unghi îndreptat în jos și înclinat spre dreapta când a lovit solul la o viteză de aproximativ 270 km/h. Avionul s-a răsturnat și a mai alunecat alți 170 m pe gheață înainte de a se opri într-un gard de sârmă de la marginea proprietății lui Juhl. Trupurile lui Holly și Valens se aflau lângă avion, Richardson fusese aruncat peste gard în lanul de porumb învecinat, iar Peterson rămăsese în interior. Toți cei patru au murit imediat din cauza traumelor masive la cap, a declarat medicul legist Ralph Smiley.
Anchetatorii au concluzionat că prăbușirea a fost cauzată de o combinație între o eroare de pilotaj și vremea nefavorabilă. Peterson nu era calificat încă să piloteze în condiții meteo în care avionul se pilotează doar pe baza instrumentelor și fără informații vizuale
În 1988, Ken Paquette, un admirator din Wisconsin al muzicii anilor 1950, a construit un monument din inox ce reprezintă o chitară de oțel și trei discuri, fiecare disc cu numele câte unuia dintre cei trei cântăreți.
sursa text si foto: wikipedia.org
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii