Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

23 de ani de la sfințirea Catedralei Navigatorilor. Este sărbătoarea parohiei. Minuni la momente de cumpănă ale vechii biserici

ro

22 Aug, 2016 05:53 7267 Marime text


Biserica Sfântul Nicolae sau Catedrala Navigatorilor, cum este cunoscută în Constanța, se află situată pe strada Theodor Speranția, aproape de întretăierea cu Șoseaua Mangaliei, în aceeași curte cu biserica cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, construită în anul 1937.
 
A fost construită aici, după ce, la 19 iulie 1929, un ofiţer al armatei române, căpitanul Beldiman Cocăneanu a dăruit locul de 3.500 m pentru zidirea unei bisericuţe în această zona, mărginaşă pe atunci, aparţinând localităţii Cumpăna, unde ici şi colo erau presărate doar câteva case printre lanuri de grâu şi porumb.
Biserica a fost ridicată avându-l ca preot pe Apostolescu Ioan - ce-şi odihneşte somnul de veci în cimitirul din Viile Noi.
Între timp la bisericuță s-au făcut lucrări de înlocuirea tablei de pe acoperiş, clopotniţă nouă, catapeteasma, stranile din lemn de stejar sculptat în cursul anilor 1980-1982, în timpul arhipăstoriei Înalt Prea Sfinţitului Arhiereu Dr. Antim Nica al Sfintei Arhiepiscopii a Tomisului şi Dunării de Jos.
Pictură în interior a fost executată în anul 1982 de pictorul Mecenco Gabriel din Constanţa, sub îndrumarea pictorului Toma Lascoiu din Bucureşti.
De-a lungul anilor aici au mai slujit preoţii Dragomir Ioan, Oprea Gheorghe, Stoica Marin şi Zisu Iulian, cântăreţii bisericeşti Trandafir Nicu, Dobre Ion, Paraianu Costel şi epitrop Tarbă Toader şi mulţi alții.

În anul 1989, în ziua Schimbării la Faţă, după terminarea Sfintei Liturghii şi plecarea credincioşilor cu binecuvântare, a căzut tavanul bisericii care era din stuf acoperit cu mortar, rupând candelabrul sfântului locaş.

După evenimentele din 1989 s-a repictat biserica, fiind împrejmuită la nişă cu patruzecisicinci de icoane pictate pe lemn.
Tot după 1989 s-a hotărât a se ridica în incinta parohiei o biserică nouă care a primit hramul Sfântul Nicolae.
Ziua de 22 august 1993 a fost şi va rămâne nu numai sărbătoarea parohiei - prin sfinţirea bisericii - ci şi a marinarilor români, care din puţinul lor au contribuit la ridicarea acestei corăbii mântuitoare. Pentru fapta lor, consiliul parohial, vrând să răsplătescă acest ajutor, a consimţit că este bine şi de folos că biserica să poarte hramul şi numele Catedrala Navigatorilor Români.
Biserica este impunătoare: cu trei turle, pardosită cu marmură, gard şi portal mare de marmură, icoane de jur împrejur în incinta bisericii - ce te îndeamnă la rugăciune - sisteme de alarmă audio şi video în curte şi biserici, aer condiţionat, birouri moderne, centrală telefonică şi studiou parohial pentru emisiuni religioase, clopotniţă nou zidită, centrală termică, casă parohială şi multe altele.
A fost zidită în patru ani şi pictată de renumitul profesor de pictură monumentală - Achitenie Petre - în opt luni, în zile de vara şi iarnă, în timp record s-au încheiat lucrările.

Zidit-am această biserica catedrala cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul navigatorilor români, în anul mântuirii 1991-1993, urmare a libertăţii religioase câştigate prin revoluţia din decembrie 1989, sub oblăduirea Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Lucian al Tomisului, cu osteneală preotului paroh Zisu Iulian, cu dăruirea consiliului parohial şi dărnicia enoriaşilor acestei parohii, ajutaţi de obolul Sindicatului Liber al Navigatorilor. Biserica este sfinţită în ziua de 22 august 1993, devenind „far călăuzitor tuturor călătorilor pe marea vieţii trecătoare”. (Pisanie)


Pentru cei ce nu cred în minuni aducem aminte doar ajutorul Lui Dumnezeu, că o Minune petrecută de ziua sfinţirii, când sfeşnicul candelabru de lângă iconostas, datorită aglomeraţiei, firul alimentator a scurtcircuitat persoanele din jur.
„Mare eşti Doamne!” Lumina s-a întrerupt brusc şi toţi au scăpat teferi.

Că amintirea tuturor ostenitorilor să rămână veşnică, am construit o cruce de marmură albă, înalta de trei metri, cu candele arzând, cuprinse într-un zid bordat cu marmură şi icoane litografiate, care la zi de întâi a lunii, de Bobotează şi Izvorul Tămăduirii, se da apă aghiasmei celei sfinte.
La această parohie cu aproximativ 4000 de familii slujesc preoţii Cernica Gheorghe, Fleșaru Marin, Zisu Iulian, Poalelungi Niculaie-paroh, diacon Vasile George, cântăreţ Paraianu Costel (ctitor), Fleșaru Constantin student la Teologie.
Sursa text: istoricul parohiei Sfantul Nicolae
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ani.voiculescu 22 Aug, 2016 22:43 Buna seara ! La aceasta sfanta biserica , nepotica mea , Teodora, in2011, ianuarie , s-a vindecat de o boala cumplita, band apa de 3 ori ---asa i-a spus Sfantul Nicolae .