Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:23 30 11 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Marinei 2020 Comori ale ortodoxiei. Catedrala Navigatorilor din Constanța și Catedrala cu hramul Sfântul Nicolae din Tulcea (galerie foto)

ro

15 Aug, 2020 09:00 1620 Marime text
  • Biserica Sfântul Nicolae sau Catedrala Navigatorilor, cum este cunoscută în Constanța, se află situată pe strada Theodor Speranția, aproape de întretăierea cu Șoseaua Mangaliei, în aceeași curte cu biserica cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, construită în anul 1937.
A fost construită aici, după ce, la 19 iulie 1929, un ofiţer al armatei române, căpitanul Beldiman Cocăneanu a dăruit locul de 3.500 m pentru zidirea unei bisericuţe în această zona, mărginaşă pe atunci, aparţinând localităţii Cumpăna, unde ici şi colo erau presărate doar câteva case printre lanuri de grâu şi porumb.

Biserica a fost ridicată avându-l ca preot pe Apostolescu Ioan - ce-şi odihneşte somnul de veci în cimitirul din Viile Noi.

Între timp la bisericuță s-au făcut lucrări de înlocuirea tablei de pe acoperiş, clopotniţă nouă, catapeteasma, stranile din lemn de stejar sculptat în cursul anilor 1980-1982, în timpul arhipăstoriei Înalt Prea Sfinţitului Arhiereu Dr. Antim Nica al Sfintei Arhiepiscopii a Tomisului şi Dunării de Jos.

Pictură în interior a fost executată în anul 1982 de pictorul Mecenco Gabriel din Constanţa, sub îndrumarea pictorului Toma Lascoiu din Bucureşti.
De-a lungul anilor aici au mai slujit preoţii Dragomir Ioan, Oprea Gheorghe, Stoica Marin şi Zisu Iulian, cântăreţii bisericeşti Trandafir Nicu, Dobre Ion, Paraianu Costel şi epitrop Tarbă Toader şi mulţi alții.În anul 1989, în ziua Schimbării la Faţă, după terminarea Sfintei Liturghii şi plecarea credincioşilor cu binecuvântare, a căzut tavanul bisericii care era din stuf acoperit cu mortar, rupând candelabrul sfântului locaş.După evenimentele din 1989 s-a repictat biserica, fiind împrejmuită la nişă cu patruzecisicinci de icoane pictate pe lemn.

Tot după 1989 s-a hotărât a se ridica în incinta parohiei o biserică nouă care a primit hramul Sfântul Nicolae.

Ziua de 22 august 1993 a fost şi va rămâne nu numai sărbătoarea parohiei - prin sfinţirea bisericii - ci şi a marinarilor români, care din puţinul lor au contribuit la ridicarea acestei corăbii mântuitoare. Pentru fapta lor, consiliul parohial, vrând să răsplătescă acest ajutor, a consimţit că este bine şi de folos că biserica să poarte hramul şi numele Catedrala Navigatorilor Români.

Biserica este impunătoare: cu trei turle, pardosită cu marmură, gard şi portal mare de marmură, icoane de jur împrejur în incinta bisericii - ce te îndeamnă la rugăciune - sisteme de alarmă audio şi video în curte şi biserici, aer condiţionat, birouri moderne, centrală telefonică şi studiou parohial pentru emisiuni religioase, clopotniţă nou zidită, centrală termică, casă parohială şi multe altele.

A fost zidită în patru ani şi pictată de renumitul profesor de pictură monumentală - Achitenie Petre - în opt luni, în zile de vara şi iarnă, în timp record s-au încheiat lucrările.Zidit-am această biserica catedrala cu hramul Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul navigatorilor români, în anul mântuirii 1991-1993, urmare a libertăţii religioase câştigate prin revoluţia din decembrie 1989, sub oblăduirea Înalt Prea Sfinţitului Arhiepiscop Lucian al Tomisului, cu osteneală preotului paroh Zisu Iulian, cu dăruirea consiliului parohial şi dărnicia enoriaşilor acestei parohii, ajutaţi de obolul Sindicatului Liber al Navigatorilor. Biserica este sfinţită în ziua de 22 august 1993, devenind „far călăuzitor tuturor călătorilor pe marea vieţii trecătoare”. (Pisanie)


Pentru cei ce nu cred în minuni aducem aminte doar ajutorul Lui Dumnezeu, că o Minune petrecută de ziua sfinţirii, când sfeşnicul candelabru de lângă iconostas, datorită aglomeraţiei, firul alimentator a scurtcircuitat persoanele din jur.
„Mare eşti Doamne!” Lumina s-a întrerupt brusc şi toţi au scăpat teferi.

Că amintirea tuturor ostenitorilor să rămână veşnică, am construit o cruce de marmură albă, înalta de trei metri, cu candele arzând, cuprinse într-un zid bordat cu marmură şi icoane litografiate, care la zi de întâi a lunii, de Bobotează şi Izvorul Tămăduirii, se da apă aghiasmei celei sfinte.

La această parohie cu aproximativ 4000 de familii slujesc preoţii Cernica Gheorghe, Fleșaru Marin, Zisu Iulian, Poalelungi Niculaie-paroh, diacon Vasile George, cântăreţ Paraianu Costel (ctitor), Fleșaru Constantin student la Teologie.

O catedrală cu acest nume se află și în Tulcea. 

 Amplasata in centrul municipiului Tulcea, Catedrala cu hramul Sfântul Nicolae  este un monument impunator, construit in stil bizantin, care atrage zi de zi credinciosi si turisti aflati in tranzit. Ridicata in urma cu peste un secol si jumatate, Catedrala Sfantul Nicolae a fost martora transformarilor suferite de oras de-a lungul istoriei. Actul de construire a catedralei a fost semnat de  Mitropolitul Dionisie al Durostorului in anul 1862, iar lacasul a fost inaltata pe locul unei bisericute mai vechi, ridicata de credinciosii romani refugiati din satul Bestepe, localitate situata astazi la circa 25 de kilometri est de orasul Tulcea. Foarte mult timp, noua biserica nu a functionat, fiind inchisa de autoritatile otomane care stapaneau Dobrogea in acele vremuri.

Situatia se schimba pe data de 8 noiembrie 1887, atunci cand un grup de credinciosi ortodocsi, in frunte cu mitropolitul grec al Dobrogei, hotarasc sa ocupe noua biserica. Credinciosii romani reusesc sa isi duca la indeplinire demersul, iar catedrala intra in posesia lor. La data intrarii bisericii in stapanirea romanilor, lacasul de cult necesita multe imbunatatiri, era sarac in obiecte de cult si nu era nepictat. In anii ce urmeaza, bisericii ii sunt aduse o serie de modificari, culminand cu cele din anul 1897, atunci cand sunt confectionate si montate cele mai multe dintre piesele de mobilier prezente si astazi (catapeteasma, strane, iconostase, amvonul, etc.).

Tot in acest an este realizata si o parte din pictura murala. Sarcina desenului i-a revenit cunoscutului pictor roman Stefan Luchian, care ,insa, din lipsa de fonduri nu si-a putut incheia opera. Pictura care poate fi observata astazi in interiorul catedralei a fost executata complet intre anii 1905-1906 de catre profesorul D. Marinescu din Bucuresti, acoperind orice urma a picturilor lui Luchian.

Catedrala Sfantul Nicolae din Tulcea dispune de un numar important de obiecte cu valoare istorica si artistica insemnata, cum ar fi: o Sfanta Evanghelie imbracata in argint, datand din 1888, vase confectionate din argint si alte metale pretioase, carti de diferite proveniente cu vechimi de sute de ani, cele doua clopote turnate in 1882 in Bavaria si multe altele. 

Sursa foto: ZIUA de Constanța, http://catedralatulcea.ro/

   
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii