Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:31 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Misiuni de salvare transfrontaliere

ro

31 Jul, 2013 19:03 2524 Marime text
Dobrogea și regiunile învecinate ale Bulgariei beneficiază de miercuri de un elicopter ultraperformant destinat exclusiv intervențiilor medicale de urgență și salvării de vieți în caz de calamități naturale. Aparatul în valoare de șase milioane de euro a fost achiziționat cu fonduri europene prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013. Elicopterul dispune de piloți, medici și paramedici, dar și aparatură medicală de ultimă generație, întocmai ca și elicoptere SMURD.
Elicopterul zboară cu o viteză medie de 240 de km la oră și în mai puțin de 30 de minute poate acoperi orice distanță din aria delimitată de Dobrogea și regiunile bulgărești Dobrich și General Pancevo.
Elicopterul multifuncţional are o valoare totală de 6 milioane de euro și are o autonomie de zbor de o oră şi jumătate, timp suficient pentru a-şi executa misiunile. În plus, poate ateriza pe apă şi poate zbura ziua şi noaptea.

 „Este dotat în partea din spate cu două scaune pentru medic și asistent și două tărgi, deci poate transporta simultan doi pacienți. Din punct de vedere al echipamentului, practic, este o terapie intensivă mobilă aeriană: defibrilator, ventilator care poate asista respirația unui pacient aflat în stare gravă”, a declarat Alexandra Cojocaru, medic SMURD.
Pe lângă faptul că aparatul de zbor va fi implicat în operaţiunile de căutare şi salvare şi în cele de asistenţă medicală de urgenţă, elicopterul va fi implicat şi în cooperarea cu structurile de protecţie civilă în cazul unor dezastre, inundaţii şi cutremure.
„La noi iernile sunt mai grele și, la un moment dat, nu avem cu ce să ajungem, iar acest elicopter este unul dintre cele mai bune lucruri la ora actuală pentru că poate ajunge exact unde este pacientul”, a declarat Ion Nicolin, primar Negru Vodă.
„Achiziționarea acestui elicopter va fi benefică ambelor părți și va sprijini mult populațiile din regiunile învecinate ale celor două țări”, a declarat Nedko Marcev, prefectul Regiunii Dobrich.

Proiectul a fost implementat de Consiliul Judeţean Constanţa, în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă „Dobrogea”, Spitalul Clinic Judeţean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” şi autorităţile locale bulgare.
“Acest elicopter intervine nu numai în situații medicale, ci în toate situațiile posibile de dezastre naturale: incendii, inundații, viscole și zăpezi uriașe, căutări și salvări pe mare, atât pe teritoriul Bulgariei, cât și pe cel românesc aferent Mării Negre”, a declarat Nicușor Constantinescu, președinte CJC.

Proiectul denumit „Equipment to Save Our Lives”, echipamente care ne salvează viața este primul de acest gen derulat în România în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră.
„Pe lângă acest elicopter achiziționat de Consiliul Județean Constanța, și partenerii bulgari au achiziționat echipamente speciale de intervenție pe teren accidentat, echipamente multifuncționale, respectiv un utilaj autoșenilat”, a declarat Dănuț Răgălie, manager proiect.
Elicopterul va fi manageriat și își va derula operațiunile de salvare de pe Aerodromul Tuzla.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii