Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:11 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Securitatea apei şi a populaţiei

ro

08 Jun, 2014 11:34 1826 Marime text
Regia Autonomă Judeţeană de Apă Constanţa a marcat zece ani de la aderarea României la NATO.
La zece ani de la aderarea României la NATO, SC RAJA SA în colaborare cu Ascociaţia Română a Apei şi Academia Română au organizat un simpozion ştiinşific, în care a fost prezentat profilul României şi s-a pus în discuţie starea infrastructurii. Ţara noastră a demonstrat în ultimii zece ani, prin implicarea forţelor armate şi a Ministerului Apărării Naţionale că este un aliat de top şi un important furnizor  de securitate.
“Prin prestaţiile din aceşti 10 ani, de când este membru al NATO, România a dobândit cel mai bun sistem de securitate. Niciodată în istoria modernă a României, ea nu s-a bucurat niciodată de un astfel de sistem de securitate,de o alianţă care să îi garanteze suveranitatea, independenţa şi siguranţa frontierelor, aşa cum este alianţa nord-atlantică ”, a afirmat generalul în rezervă Nicolae Spiroiu.
“Un element extrem de important a fost acela al utilizării capabilităţilor militare din cadrul bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, de către forţele americane înainte de aderarea României la NATO, atunci când ele s-au desfăşurat în Irak. După aceea, şi această bază a fost utilizată ca o bază avansată de către trupele americane, inclusiv pentru pregătirea şi rotaţia militarilor din teatrele de operaţiuni”, a susţinut Sorin Encuţescu, consilier al prim-ministrului pe probleme de securitate
În cadrul simpozionului de la Constanţa a fost lansată în premieră şi tema privind Managementul Infrastructurilor critice şi gestiunea în condiţii de criză a serviciilor de alimentare cu apă potabilă. Oraşul de la malul mării nu a găzduit întâmplător un eveniment de o asemenea factură, ci datorită faptului că SC RAJA SA este una dintre puţinele instituţii din ţară care au elaborate anual programe anti-criză, iar în judeţ este prezentă  cea mai consistentă şi puternică unitate militară NATO.
„În ultimul timp, în ansamblul conceptului despre securitatea naţională, se discută foarte mult despre securitatea alimentară şi despre securitatea în domeniul apei. Sistemele de alimentare cu apă fac parte din ceea ce noi numim infrastructuri critice. În România există un cadru legislativ şi un cadru instituţional consacrat protecţiei infrastructurilor critice, iar acest domeniu al alimentării cu apă ocupă un loc deosebit de important”, a mai spus Sorin Encuţescu, consilierul primului-ministru.
„A fost o activitate pregătită de mai multe organizaţii, de mai multe instituţii şi cred că ar trebui făcută în cât mai multe locuri din România, pentru ca aceste probleme să fie cunoscute de către toată lumea”, a concluzionat Felix Stroe, director general al SC RAJA SA Constanţa.
2014 este un an semnificativ pentru România împlinind zece ani de la aderarea în NATO şi douăzeci de ani de la semnarea parteneriatului pentru pace.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii