Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României

ro

01 Dec, 2018 18:20 1573 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a transmis un mesaj cu prilejul Centenarului Marii Uniri:

„Dragi români,

Marea Unire este un simbol pentru ceea ce se poate realiza prin eforturile noastre comune. Ea aparține tuturor cetățenilor români și ne amintește să credem în puterea noastră, în justețea cauzelor pentru care luptăm și în capacitatea noastră de a reuși împreună, pentru că atunci când o facem istoria ne răsplătește. Marea Unire a fost realizată prin eforturile unei generații întregi, este un success al societății românești de atunci care a fost unită de un obiectiv clar. Astăzi, încă o dată, considerăm reușita lor un exemplu pentru prezent și viitor.

Acum 100 de ani, cu discreție și tenacitate, diplomația românească a contribuit la ceea ce părea, la acea vreme, imposibil: înfăptuirea României Mari. Apoi, aceeași diplomație românească a arătat fermitate și determinare, la Conferința de Pace de la Paris, pentru ca granițele teritoriale ale României Mari să fie cât mai aproape de dezideratele națiunii române. A urmat o perioadă de negocieri crâncene, dar cu inteligență și măiestrie, delegația României a reușit, în vara anului 1920, să determine marile puteri ale lumii să recunoască granițele României câștigate la 1918.

Astăzi, după 100 de ani, diplomației românești îi revine aceeași responsabilitate de a servi interesele statului român. România este astăzi membră a NATO și a Uniunii Europene, este împreună cu state ale căror principia și valori le împărtășește, o realizare majoră a ultimelor două decenii. Evoluția României nu se oprește aici. Avem în continuare obiective ambițioase. Vrem să cream o Românie mai influentă și mai competitivă într-o Uniune Europeană unită și consolidată. Ne asumăm responsabilitatea de a fi un furnizor de securitate de prim rang în cadrul NATO. Arătăm în mod constant partenerilor noștri strategici că suntem o țară cu o politică externă predictibilă și că diplomația va continua să promoveze susținut interesele României în afara granițelor.

În 2019, România va deține pentru prima data președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Este un nou moment istoric pentru țara noastră. Suntem pregătiți să demonstrăm împreună, uniți, că ne putem asuma un rol de lider la nivelul unei organizații, uniunii de state democratice, din care ne-am dorit întotdeauna să facem parte. Este un test de maturitate pentru întreaga societate românească de astăzi. Diplomația va fi, așa cum a făcut-o în 1918 și în multe alte momente importante din istoria României, o parte integrată a efortului nostru comun pentru atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus.

Le suntem astăzi, când sărbătorim Centenarul, recunoscători aliaților și partenerilor noștri pentru susținerea continuă pe care ne-o oferă și pentru mesajele de felicitare transmise, convinși fiind că suntem mai puternici împreună decât am putea spera să fim individual.

Îi asigurăm că România va continua să contribuie activ și susținut la atingerea obiectivelor comune.”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii