Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:44 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Serviciul de Ambulanţă se va muta într-un sediu nou până la Revelion Daruri de sărbători pentru locuitorii din Cernavodă (galerie foto)

ro

10 Dec, 2015 00:00 3231 Marime text


Deşi anul 2016 bate la uşă, lucrările de investiţii sunt încă în plină desfăşurare în oraşul Cernavodă. Proiecte de finanţare de peste 90 milioane de lei sunt în curs de execuţie la Cernavodă în această perioadă.
 
Cel mai important dintre acestea, cu o finanţare de peste 76 de milioane de lei, este „Extinderea reţelei termice“, proiect realizat în două etape. Prima vizează circuitele secundare şi punctele termice aferente extinderii reţelei de termoficare PT7, PT 46, precum şi racordarea la magistrala de termoficare urbană, în vederea punerii în funcţiune. Cea de-a doua etapă constă în racordarea la magistrala de termoficare urbană a PT35 şi PT 45, inclusiv mărirea capacităţii de transport pe tronsonul 119-217.
 
Deşi a dat mari bătăi de cap şoferilor cernavodeni, din cauza lucrărilor care au blocat traficul pe unele străzi din localitate, proiectul va permite furnizarea de căldură şi apă caldă menajeră unui număr de 450 de gospodării, chiar în cursul acestei ierni.
 
Un alt avantaj al acestui program este crearea a peste 50 de locuri de muncă pentru cernavodeni de către agenţii economici responsabili cu executarea lucrărilor. Aceştia susţin că lucrările sunt efectuate în procent de 85-90%, iar dacă vremea va fi favorabilă, cernavodenii din cartierele Victoriei, Răsăritului, Călăraşi şi Nicolae Bălcescu vor putea beneficia de căldură şi apă caldă de Crăciun.
 
Un alt proiect important pentru oraşul Cernavodă, aflat în desfăşurare, este Programul local multianual de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, în valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei (cu subvenţie de 50% din bugetul local), finanţat prin Programul naţional multianual de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Proiectul vizează reabilitarea termică a nouă imobile din Cernavodă.
 
„În prezent, sunt în curs de finalizare lucrările la primele şase blocuri: bloc H10 (cartierul Columbia), blocurile nr. 4 şi 23 (strada 24 Ianuarie, bloc 19), bloc IAS (strada Pinilor) şi bloc 56 (strada Mihai Eminescu), care au fost licitate în prima etapă a finanţării proiectului. În urma primei licitaţii, au fost rezultate economii de peste 630 de mii de lei, suficiente reabilitării termice a altor trei blocuri: 9 şi 12 (strada Răsăritului) şi H2 (strada Castanilor). Până la sfârşitul acestui an, blocurile de locuinţe vor beneficia de lucrări de: termoizolare subsol, termoizolare pe conturul perimetral al clădirilor, tâmplărie PVC şi aluminiu pentru ferestrele exterioare şi a uşilor exterioare ale imobilelor, închidere a balcoanelor, termohidroizolaţii terase, structură metalică acoperiş şi balcon, tinichigerie, jgheaburi şi burlane“, a explicat edilul-şef al oraşului, Gheorghe Hânsă.
 
Responsabile pentru execuţia acestor lucrări sunt SC Getnic Construct Serv SRL, SC Holding Hondor Stil SRL şi SC Romco System SRL.


 
Alte lucrări importante, aflate în plină desfăşurare la Cernavodă, sunt cele de reabilitare a clădirii Căminului de Nefamilişti, de pe strada Salciei. Echipe ale SC Utilităţi Publice SRL şi ale SC Gospodăria Comunală SRL se străduiesc zi de zi pentru a definitiva, cât mai curând posibil, lucrările care ţin de compartimentarea locuinţelor, finisaje interioare, instalaţii electrice sanitare şi termice.
 
Responsabilii proiectului susţin că, în această iarnă, locuinţele vor fi pregătite pentru a fi date „la cheie“ beneficiarilor. Acest proiect este mult aşteptat de zeci de familii nevoiaşe, deoarece scopul acestor lucrări este de a amenaja un număr de 80 de locuinţe (garsoniere şi apartamente cu două camere), destinate persoanelor fără cămin. Imobilul a fost achiziţionat de către Primăria Cernavodă, în urmă cu un an, iar investiţia depăşeşte 840 de mii de lei.
 
De asemenea, la Cernavodă, Serviciul de Ambulanţă va avea un nou sediu. Administraţia publică locală a demarat lucrări de reabilitare a clădirii de pe strada Ioan Muşat, fost sediu al ANAF. Reparaţiile se vor finaliza în curând, iar Anul Nou va aduce echipelor de la Ambulanţă un sediu mai spaţios pentru desfăşurarea activităţilor. În prezent, serviciul deţine trei echipaje de intervenţie, care deservesc atât oraşul Cernavodă, cât şi localităţile limitrofe.
 
Sărbătorile de iarnă vor fi mai bogate şi pentru pensionarii cu venituri mici, dar şi pentru elevii cernavodeni. Administraţia publică locală demarează, în prag de Crăciun, o amplă acţiune de sprijinire a persoanelor vârstnice nevoiaşe, dar şi de pregătire a darurilor pentru copii. Prin intermediul programului „Respect şi sprijin pentru seniorii oraşului nostru“, iniţiat de primarul Gheorghe Hânsă, peste 970 de persoane, dintre care pensionari cu venituri de cel mult 700 de lei şi oameni fără venituri, cu vârste de peste 60 de ani, vor beneficia, în prag de sărbători, de tichete sociale în valoare de 50 de lei. Ajutoarele se ridică de la sala Casei de Cultură, în perioada 9-10 decembrie, şi vor servi la achiziţionarea de produse alimentare, medicamente şi materiale igienico-sanitare.
 
De asemenea, peste 4.300 de elevi şi copii nevoiaşi vor primi pachete cu dulciuri în valoare de 25 de lei. În perioada 14-18 decembrie, Moşul va colinda, însoţit de reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială, pe la toate creşele, grădiniţele, şcolile, liceele şi familiile nevoiaşe, pentru a distribui darurile de Crăciun.

Ti-a placut articolul?

Comentarii