Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:23 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarita din Comana, cercetata pentru fraude

ro

02 Nov, 2007 00:00 1475 Marime text
1193946735.jpg

Pe dosarul Antoanetei Mandrescu, instrumentat de Politia Mangalia, s-a asternut praful

Politistii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei municipiului Mangalia au inceput cercetarile, in cazul edilului din Comana, inca din luna mai 2006. A trecut un an si jumatate si oamenii legii nu au dat de cap faptelor savarsite de primarul PSD Antoaneta Mandrescu. In urma cu cateva luni, subcomisarul care s-a ocupat de caz afirma ca in doua saptamani va inainta dosarul la Parchet, insa nici vorba de asa ceva. Se pare ca cineva acolo sus, sau mai degraba aici jos, pe pamant, o iubeste pe primarita din Comana. Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Mangalia, procuror Octavia Toader, ancheta in dosarul primarului din Comana nu a fost finalizata de politisti. Antoaneta Mandrescu este cercetata pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual si delapidare. In primul an de la instalarea in functie, primarita comunei Comana a dat o gaura de aproape un miliard in bugetul primariei pe care o conduce. In urma unui control efectuat de inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta a rezultat ca primarita a incalcat legea, facand cheltuieli fara acoperire in valoare de aproape un miliard de lei vechi.

Bani publici "virati" in buzunarul fiicei primarului

Potrivit procesului verbal de inspectie incheiat pe 1 iunie 2005, in urma controlului efectuat de inspectorii DGFP Constanta, Primaria Comana a achizitionat prin cumparare directa var, vopsea, diluant, glet si pensule de la SC "Magi Cons Construct" SRL, in valoare de nici mai mult nici mai putin de 188.473.000 lei vechi. Investigatiile demarate de organele de control au scos la iveala faptul ca firma respectiva apartinea nimeni altcuiva decat fiicei primaritei din Comana, Gianina Mandrescu. Conform raportului intocmit de inspectorii DGFP, avand in vedere ca valoarea fara TVA a produselor achizitionate este de 158.380.673 lei, suma ce depaseste pragul valoric de 2000 euro, rezulta ca primaria a incalcat legea prin cumpararea directa a materialelor de constructii. Pentru aprovizionarea produselor nu s-a intocmit nici cea mai simpla documentatie referitoare la atribuirea contractului de furnizare si nici note de receptie pentru marfa respectiva.

Contracte paguboase

Un alt aspect supus verificarii de DGFP este executarea de catre SC "Lica" SRL a reparatiilor la biserica din Comana si a renovarilor de la scoala Tataru. Problema este ca nici pentru aceste cheltuieli primaria nu a intocmit nici cea mai simpla documentatie. Potrivit procesului verbal incheiat de inspectori, in evidentele institutiei nu s-au regasit inregistrate contracte, facturi, ordine de plata sau proces verbal de receptie. De asemenea, primaria, a aplicat procedura cererii de oferte pentru atribuirea contractelor fara a avea intocmit un program anual al achizitiilor publice. In cazul lucrarilor de reparatii de la scoala Tataru s-a constat ca au fost emise situatii de plata in valoare de 1.027.935.627 lei, depasind suma de 958.727.999 prevazuta in contract.

Primarita s-a plimbat de zeci de milioane

Primarita a mai achizitionat "pentru comuna" si o cantitate de seminte pentru cultivarea unei suprafete de 35 ha. Cantitatea cumparata pentru insamantarea terenului respectiv a depasit insa cu mult necesarul. Din acelasi proces verbal, din data de 1 iunie 2005, aflam ca Primaria Comana s-a aprovizionat in plus cu cantitatea de 500 kg seminte furajere, facand o risipa de 69.100.920 lei. Antoaneta Mandrescu, primar se pare, peste mosia proprie - Comana, a mai dat o gaura: la carburant. Inspectia DGFP a scos la iveala faptul ca in perioada iulie 2004-aprilie 2005, limita maxima de carburant admisa de prevederile legale a fost depasita cu 1.178 litri. Mai precis, primarita s-a plimbat cu masina primariei de aproape 38 milioane lei, in numai cateva luni de la instalare. Banii nu s-au recuperat nici pana in ziua de astazi, desi organele de control au dispus in 2005 ordonatorului de credite - primarului, sa recupereze pierderile.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii