Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:13 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Omagiu adus unui om emblematic Mâine începe Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară „Dan Spătaru”, la Medgidia

ro

02 Oct, 2014 00:00 4121 Marime text


Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Uşoară „Dan Spătaru” începe vineri la Medgidia. Organizatorii se pregătesc intens pentru eveniment, mai ales că se află tot mai aproape de linia de start. Zilele acestea se fac ultimele pregătiri pentru ca cele trei seri de festival să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi pentru a oferi publicului un spectacol de neuitat.

Evenimentul este organizat de Consiliul Local, Primăria Municipiului Medgidia şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (A.N.C.C.S.R.), prin Casa de Cultură a Sindicatelor „Lucian Grigorescu“.
Cei 20 de concurenţi care se vor „duela“ în interpretări au sosit deja la Medgidia. La fel şi membrii juriului şi Ionel Tudor Band. „Concurenții, împreună cu orchestra, au început de miercuri repetiţiile în sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din dorinţa organizatorilor ca cele două seri de concurs să se desfăşoare excelent. În primele două seri, concurenţii vor intra în concurs conform ordinii stabilite joi prin tragere la sorţi“, transmit reprezentanţii Primăriei municipiului Medgidia.

Oameni ai muzicii, reuniţi de Dan Spătaru



Scena festivalului va reuni, în acest an, concurenţi din ţară şi din străinătate. Conform regulamentului, concurenţii vor interpreta obligatoriu câte o piesă din repertoriul lui Dan Spătaru şi o piesă la alegere. Din componenţa juriului de anul acesta fac parte nume cunoscute, precum: Sida Spătaru - soţia regretatului Dan Spătar, Andreea Andrei (textier), Pasha Parfeni (compozitor şi interpret), Titus Andrei (redactor Radio România), Adrian Romcescu (compozitor şi interpret), Daniela Daniel (consilier local Medgidia), Voicu Enăchescu (dirijor şi director al Centrului Național de Artă Tinerimea Română), Mirela Fugaru (textier şi interpret), Cristea Ioan (secretar general A.N.C.C.S.R.), Oleg Volontir (Centrul Național de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial Republica Moldova), Ionuț Dulgheriu (redactor muzical Radio Doina).

Festivalul se va deschide mâine, 3 octombrie, de la ora 20.30, cu concursul de interpretare, iar de la ora 22.30 vor urca pe scenă Monica Anghel, urmată de Bere Gratis. În cea de-a doua seară, după concurs vor concerta Xonia și Pepe. Câștigătorul mult râvnitului trofeu „Dan Spătaru“ și ceilalți premianți vor fi anunțați în cadrul Galei de duminică, 5 octombrie. Festivalul se va încheia cu recitalul lui Aurelian Temișan, urmat de trupa BZN.

Ar fi împlinit astăzi 75 de ani

Dan Spătaru a văzut lumina zilei pe 2 octombrie 1939, într-o familie de învăţători, Gherghina şi Aurel Spătaru. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Aliman, comuna natală, în Ion Corvin şi la Medgidia, alături de sora mai mare, Puica (Maria Nicola), şi a bunicilor, agricultori. Caii erau pasiunea lui de copil, mai târziu a apărut o altă pasiune, mult mai puternică, aceea pentru fotbal. Dan a crescut printre poveştile bunicilor şi cântecelor interpretate de părinţi. Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia, la o mătuşă, pentru a îndeplini dorinţa mamei de a învăţa carte.
În anul 2012, municipalitatea a dezvelit un bust din bronz al interpretului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii