Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţii pe fonduri europene Patru proiecte importante sunt în elaborare la Cumpăna

ro

25 Jan, 2018 00:00 3232 Marime text
Echipa Primăriei Cumpăna a elaborat mai multe proiecte ce au fost depuse pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, o parte dintre ele fiind deja declarate eligibile şi finanţate. La finele anului trecut, primarul comunei, ec. Mariana Gâju, a reuşit semnarea contractelor de finanţare pentru trei proiecte care se vor realiza prin PNDL 2. Unul dintre ele vizează extinderea reţelei de alimentare cu apă (cu o lungime de 2.700 ml) şi a reţelei de canalizare menajeră în comună.
 
„Prin acest proiect se va extinde reţeaua de canalizare menajeră cu o lungime de 6.055 ml, vom avea noi conducte de refulare de 985 ml şi se vor realiza trei staţii de pompare în comuna noastră. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 5.504.494 de lei“, a precizat ec. Mariana Gâju.

Totodată, printr-un alt proiect ce va fi susţinut financiar prin PNDL, la Cumpăna se vor reabilita şi moderniza 10,7 kilometri de străzi, valoarea totală a proiectului ridicându-se la suma de 6.400.481 de lei. Alte două proiecte ce vor fi finanţate la Cumpăna prin PNDL au ca beneficiari copiii. În primul rând, primarul ec. Mariana Gâju a ajuns la concluzia că este absolut necesară o creşă. Problema se va rezolva deoarece proiectul privind construirea unei creşe în comună a fost avizat favorabil, iar cheltuielile estimate la 3.055.422 de lei vor fi acoperite din bugetul alocat, la nivel naţional, pentru PNDL.
 
De asemenea, părinţii din Cumpăna mai au un motiv de bucurie. Prin intermediul aceluiaşi program, se va construi o nouă grădiniţă. „Vom avea o nouă grădiniţă cu program prelungit. Proiectul a fost avizat şi finanţat prin PNDL cu suma de 4.942.130 de lei“, a precizat primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju.

Proiecte în lucru… pe fonduri UE 

Cel mai avansat dintre proiectele pe care administraţia locală vrea să le realizeze cu fonduri europene este cel intitulat „Creşterea eficienţei energetice la Liceul Tehnologic «Nicolae Dumitrescu» - Corp C1 (şcoala nouă)“. Acesta va fi depus pe Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 3, Prioritatea de Investiţii 3.1, Operaţiunea B - Clădiri Publice.
 
Totodată, se lucrează intens şi la proiectul „Extindere reţea energie electrică în comuna Cumpăna, jud. Constanţa“, acesta urmând a fi implementat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), sectorul distribuţie Axa Prioritară 6 - Promovarea energiei curate şi a eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, 6.1 - Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal).
 
Potrivit primarului Mariana Gâju, în diverse etape de elaborare sunt şi alte două proiecte importante. „Este vorba despre construirea unei platforme de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a unei staţii de biogaz, proiect ce va fi depus pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), sectorul distribuţie Axa Prioritară 6 - Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, 6.1 - Creşterea producţiei de energie din resurse regenerabile mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), precum şi despre proiectul de reabilitare şi modernizare a Liceului Tehnologic «Nicolae Dumitrescu», pe care îl vom depune p e Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 - Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale“, a concluzionat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii