Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial A început ultima lună din an. Start la proba de îngrăşat porcul în ajun

ro

03 Dec, 2015 00:00 3035 Marime text


Este ultima lună a lui 2015. O vorbă populară spune că „nu se îngraşă porcul în ajun“. De îngrăşat nu se îngraşă, dar asta nu înseamnă că nu sunt gospodari dornici de a-l îndopa.  După un an în care vremea a trecut şi, pentru mulţi, leafa a mers de la sine, unii funcţionari publici, înalţi sau de rând, caută porcul. Să-l pună la îngrăşat.
 
Anul acesta, unii muncesc mai cu spor pe final de 2015, ţinând cont şi de tragicele evenimente care s-au abătut asupra noastră recent - fie că vorbim despre incendiul din cubul Colectiv, fie că vorbim despre atacurile din Franţa. Aşa că ce nu s-a făcut vreme de un sfert de veac se vrea a fi făcut în câteva zile. Şi încep munca, inevitabil, cu… începutul. Avem sau n-avem aviz de la ISU? Avem sau n-avem nevoie de aviz de la ISU? Până când ne lămurim cum stă treaba cu avem/n-avem, vine ianuarie.
 
O altă categorie de „crescători“ de ocazie, care însă nu se apucă de îngrăşat porcul în ajun, cin septembrie, e reprezentată de marile lanţuri de centre comerciale. Aici, porcul e gras tot timpul. După 15 septembrie, la scurt timp după ce „începe şcoala“, în magazine încep să se audă colinde, e abundenţă de brăduţi, globuleţe şi Moşi Crăciuni de ciocolată. Parcă ar năvăli dintr-o dată Crăciunul şi lumea ar rămâne fără ultimele tendinţe în materie de beteală sau bomboane de pom. După ce se încheie sezonul de iarnă, cu porcul îngrăşat, supermarketurile se apucă de îngrăşat mielul de Paşte, iar locul moşilor de Crăciun e luat de iepuraşi de ciocolată.
 
Cine mai îngraşă porcul în ajun? Politicienii. Fie că vorbim de parlamentari, fie că ne concentrăm asupra altor categorii de aleşi, de la 1 Decembrie încolo se dă startul probei de „promovare-viteză“. Uite cât de patrioţi sunt ei, uite cât de aproape stau de oameni la paradele de Ziua Naţională, uite câte vor face anul viitor prin Parlament, prin locurile esenţiale. Că doar e an electoral.
 
Socotiţi voi dacă e indicat să consumăm un porc îngrăşat forţat în ajun sau dacă e mai sănătos unul îngrăşat temeinic tot timpul anului…
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii