Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:30 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DJ 223 - tronsonul Cernavodă - Rasova - Aliman - Ion Corvin va fi modernizat şi reabilitat

ro

08 Sep, 2016 00:00 6123 Marime text
Conducerea CJC a anunţat şi acum aşteaptă clarificarea situaţiei privind demararea unor lucrări de infrastructură rutieră. Cinci societăţi comerciale au depus oferte şi, în perioada următoare, rămâne să se stabilească firma care va elabora studiul de fezabilitate pentru proiectul „Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 223 tronsonul Cernavodă - Rasova - Aliman - Ion Corvin“.
 

Concret, în perioada următoare se doreşte elaborarea studiului de fezabilitate/DALI şi a documentaţiilor, conform specificaţiilor tehnice, pentru proiectul „Reabilitare şi modernizare DJ 223 tronson Cernavodă - Rasova - Aliman - Ion Corvin“. Lungimea totală a acestui tronson va fi de 38.777 de kilometri, cu o lăţime pe partea carosabilă de şase metri. Conducerea CJC este dispusă să plătească pentru realizarea studiului de fezabilitate 132.500 de lei fără TVA. Criteriul de adjudecare a lucrării este „preţul cel mai scăzut“, iar cei interesaţi au avut posibilitatea de a-şi prezenta ofertele până pe 26 august anul curent.
 
Întrucât va fi beneficiarul investiţiei, CJC va suporta contravaloarea tuturor taxelor de avizare aferente. Acest tronson s-a dorit a fi realizat mai demult, însă au existat o serie de probleme de ordin juridic în perioada de implementare a proiectului, generate de problema atribuirii contractului de execuţie de lucrări, aspect ce a fost tranşat în instanţă, cu întârziere. Aşa s-a ajuns ca reprezentanţii CJC să rezilieze contractul de finanţare, pe motiv că proiectul „nu putea respecta termenul-limită de implementare aferent POR 2007-2013, respectiv 31 decembrie 2015“. Aceste aspecte fiind soluţionate, conducerea CJC a obţinut pe 25 iulie anul curent extrasul de carte funciară, iar două zile mai târziu, certificatul de urbanism, în scopul „elaborării unor studii de specialitate - faza studiu de fezabilitate“ pentru tronsonul rutier Cernavodă - Rasova - Aliman - Ion Corvin, tronson ce va trece şi prin localităţile Cochirleni, Vlahii şi Floriile.

Demersuri făcute din timp 

Conducerea CJC a elaborat şi susţinut la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, mai multe proiecte, printre care se regăseşte şi cel privind reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean 223, tronsonul Cernavodă - Rasova - Aliman - Ion Corvin. Demersul CJC are ca scop „conectarea drumului judeţean la reţeaua drumurilor naţionale şi la reţeaua TEN (A2) prevăzută a se realiza prin POR“. Reprezentanţii CJC doresc implementarea acestui proiect deoarece este vizată „singura rută de transport rutier ce urmează linia Dunării în jumătatea de sud a judeţului Constanţa (…)“, se va facilita punerea în valoare a zonelor de interes turistic din judeţ, dar, în caz de urgenţă, se va asigura evacuarea rapidă a populaţiei în situaţia producerii unui accident nuclear la Centrala Atomică de la Cernavodă.
 
În altă ordine de idei, beneficiari ai modernizării şi reabilitării DJ 223 vor fi, în principal, locuitorii din Cernavodă, Rasova, Aliman şi Ion Corvin, precum şi cei din localităţile situate în vecinătate - Băneasa, Oltina, Lipniţa, Ostrov, Dobromir, Adamclisi şi Deleni. Reprezentanţii CJC susţin că implementarea proiectului respectiv „va permite preluarea, în condiţii optime, în orice secţiune sud-vestică a judeţului Constanţa, a eventualelor mărfuri transportate pe calea navigabilă reprezentată de fluviul Dunărea“.

Ti-a placut articolul?

Comentarii