Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:07 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De 1 Decembrie, la Cumpăna, moment de reculegere în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv (galerie foto)

ro

02 Dec, 2015 00:00 2150 Marime text
Locuitorii comunei Cumpăna au celebrat astăzi împlinirea a 97 de ani de la Marea Unire printr-o festivitate de excepţie. Evenimentul, desfăşurat pe platoul din faţa Primăriei, a început prin depunerea de candele la troiţa din localitate şi prin păstrarea unui moment de reculegere în memoria celor dispăruţi în cumplitul incendiu din clubul bucureştean Colectiv.
 
Festivitatea organizată cu ocazia zilei de 1 Decembrie a continuat cu intonarea Imnului de Stat, dar şi cu o slujbă religioasă oficiată de preoţii din localitate, la care au luat parte, alături de primarul comunei, economist Mariana Gâju, personalităţi ale Armatei Române. Este vorba despre generalii Constantin Zeca, Constantin Gheorghe, Zamfir Petre, Oscar Beneş, Vasile Hermeneanu, Gheorghe Zah şi comandorul de aviaţie George Roiu.

„Această zi reprezintă cel mai înălţător moment din istoria poporului nostru“

„Ne-am reunit pentru a da cinstea cuvenită unuia dintre momentele importante ale istoriei noastre: crearea statului naţional unitar român. Această zi reprezintă cel mai înălţător moment din istoria poporului nostru. Să-i învăţăm pe copiii noştri să iubească româneşte la fel ca noi! Vrem ca la Cumpăna să arătăm că ne respectăm înaintaşii! Vrem ca urmaşii noştri să fie buni români“, a declarat, în cadrul evenimentului, primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.

Veteranii de război, cinstiţi la Cumpăna

Evenimentul a fost urmat de premierea veteranilor de război din localitate. Potrivit primarului, în comuna Cumpăna mai sunt doi veterani de război în viaţă, desemnaţi în anul 2002, de Consiliul Local, cetăţeni de onoare. „Din 19, mai sunt doi în viaţă. Timpul i-a secerat pe fiecare. La 96 şi 92 de ani, Ion Ceapă şi Gheorghe Crăciun sunt cei doi veterani pe care noi îi avem în viaţă“, a declarat şefa autorităţii publice locale de la Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
 „La invitaţia doamnei primar, am depus o coroană de flori la monumentul dedicat celor care s-au jertfit pentru această ţară. România Mare a fost la 1 decembrie 1918. Să dea Dumnezeu să nu treacă ani până când o să sărbătorim ziua României Mari. Este dorinţa noastră de zi cu zi ca România să se reîntregească“, a afirmat contraamiralul în rezervă Zamfir Petre, supravieţuitor al celui de-al Doilea Război Mondial.
 
Manifestarea a continuat cu două defilări, în cinstea Zilei Naţionale a României, efectuate de militari ai Unităţii Militare de la Topraisar - UM 01375, coordonaţi de generalul Adrian Soci şi de jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“ Constanţa, conduşi de colonelul Mircea Seceleanu.
 
La finalul ceremoniei, primarul Mariana Gâju a depus o coroană de flori la Monumentul Eroilor, alături de viceprimarul comunei, Florin Neagu, acelaşi gest fiind repetat de reprezentanţi ai Consiliului Local Cumpăna.
 
Alexandru Vlădescu este student al Facultăţii de Litere, specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius“ Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii