Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:33 06 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Artişti consacraţi, plătiţi din sponsorizări?! Ziua Comunei Albeşti scoate 15.000 de euro din bugetul local (galerie foto)

ro

25 May, 2017 00:00 5448 Marime text
Indiferent de nivelul de trai al oamenilor sau de nevoile comunităţii, primarii nu se sfiesc să „rupă“ ceva bănuţi din bugetul local pentru a organiza ziua localităţilor pe care le administrează. O dată pe an, membrii unor comunităţi sunt invitaţi să petreacă ziua localităţilor în care trăiesc şi muncesc. Poate că merită, dar contează costurile distracţiei şi cât ajută aceasta la promovarea locurilor astfel încât să atragă investitori, care, la rândul lor, să faciliteze creşterea nivelului de trai al oamenilor.
 
Lăsând la o parte aceste „detalii“, am aflat că, pe 28 mai, pe Valea Albeştiului va fi petrecere mare, pentru că se sărbătoreşte Ziua Comunei Albeşti. Evenimentul va aduce pe scenă „momente cultural-artistice memorabile“, prezentate de nume cunoscute la nivel naţional şi internaţional. Pe afişul evenimentului am constatat prezenţa, într-adevăr, a unor nume cunoscute, dar şi „costisitoare“, după cum spun cei din showbiz: Goran Bregovic - Wedding and Funeral Band, Nicu PaleruCristina Turcu Preda sau Mihai Trăistariu.
 
Interesant este faptul că în invitaţia la eveniment se menţionează că, împreună cu oaspeţi de pretutindeni, pentru că se aşteaptă o participare masivă a oamenilor din localităţile limitrofe, se va scrie „o pagină importantă pentru istoria comunei Albeşti“. Oare? Cam pompoasă pare exprimarea şi nu ştim cât de reală.

Sponsorii fie lăudaţi şi acuze de „şmecherii“ la adresa primarului 

După cum se ştie din popor, „obrazul subţire cu cheltuială se ţine“. Altfel spus, vrei artişti consacraţi, care să îţi asigure o atmosferă faină şi distracţie pe cinste, Plătescu te cheamă. Şi cum zilele localităţilor sunt, cel mai adesea, organizate cu bani de la bugetele locale, probabil că şi petrecerea de la Albeşti va scoate ceva bani din vistieria comunei. Oameni din localitate susţin că Goran Bregovic ar fi confirmat prezenţa la eveniment, contractul fiind deja achitat. Contactat telefonic, primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, a afirmat că această sărbătoare a devenit o tradiţie ale cărei baze au fost puse înainte ca el să preia această funcţie.
 
Cât priveşte costurile evenimentului, primarul susţinea, iniţial, că nu are un răspuns. „Nu am alocat bani din bugetul local decât pentru scenă şi sunet. Ceilalţi bani îi avem din sponsorizări. Artiştii sunt plătiţi din sponsorizări. Pentru scenă, sunet, tot ce înseamnă organizarea în teren, curent şi cu publicitatea aferentă (!?!)… în jur de 15.000 de euro îi plătim de la bugetul local“, a declarat, în final, şeful administraţiei din Albeşti, Gheorghe Moldovan.
 
Numai că… gura lumii vorbeşte. Spre exemplu, şeful interimar al filialei locale a PSD, Paul Bodnăraş, s-a documentat şi a ajuns la concluzia că toate costurile „sunt cam mărişoare… e mânărie mare acolo“. Din primele informaţii obţinute de liderul local PSD, se pare că „Primăria scoate vreo opt tonete ca să vândă pe durata spectacolului, iar o tonetă de asta se închiriază cu 1.000 de lei“. „Şmecheria care o face aici este că banii ăştia nu merg la Primărie, ci într-un cont separat, nu ştiu pentru ce sponsor, cum ar fi, şi deja e o ilegalitate. Primăria scoate spaţii pentru a amplasa tonete, opt bucăţi, şi banii se duc în alt cont, nu al Primăriei. Iar şmecheria care o face omul nostru (n.r. referire la primarul comunei, Gheorghe Moldovan) o face după ce se trece vântul, adică după ce se termină spectacolul. Apoi el cere aprobare în Consiliul Local pentru bugetul alocat Zilei comunei. Nu se ştie acum cât se va cheltui, pentru că el e şmecher. El mai întâi vede ce poate aduna de la sponsori, de la ăia cu pământurile, de la firmele care au pământuri acolo, pe care le lucrează. Şi anul trecut au sponsorizat cei care au pământ mult, dar nu ştim cu cât… În principiu, aşa procedează. Întâi îşi face joaca şi apoi cere aprobarea Consiliului Local... Am cheltuit atâta, ne trebuie atâta buget pentru Ziua Comunei sau ce mai este“, ne-a declarat preşedintele interimar al filialei PSD Albeşti, Paul Bodnăraş.

Ti-a placut articolul?

Comentarii